Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Care sunt categoriile IUCN?
Care sunt categoriile IUCN? PDF Imprimare E-mail

BIOLOGIE

Care sunt categoriile IUCN?

EXTINCT (EX)

Un taxon este clasificat Extinct cand nu exista dubii rezonabile ca ultimul exemplar a decedat.  Un taxon este presupus Extinct daca in studiile exhaustive in habitatul cunoscut si/sau preconizat, in perioadele adecvate (diurn, sezonier, anual), pe tot teritoriul sau istoric nu a fost inregistrat niciun individ.  Studiile trebuie sa se desfasoare pe o perioada de timp adecvata ciclului si formei de viata al taxonului.

EXTINCT IN NATURA (EW)
Un taxon este Extinct in atura daca se cunoaste ca nu supravietuieste decat cultivat, in captivitate sau ca populatie (sau populatii) naturalizat(e) mult diferite de teritoriul initial.  Un taxon este presupus Extinct in natura daca prin studii exhaustive ale habitatului cunoscut si/sau preconizat, efectuate in intervalele adecvate (diurn, sezonier, anual), pe intregul sau teritoriu istoric nu a fost inregistrat niciun an individ.  Studiile trebuie sa se desfasoare pe o perioada de timp adecvata ciclului si formei de viata al taxonului.

CRITIC AMENINTAT (CR)

Un taxon este Critic amenintat daca cele mai bune dovezi existente arata ca se incadreaza in criteriile definitorii pentru Critic amenintat si se considera deci ca se confrunta cu un risc extrem de mare de disparitie in natura.

AMENINTAT (EN)

Un taxon este AMENINTAT cu disparitia daca cele mai bune dovezi disponibile arata ca se incadreaza in criteriile definitorii pentru Amenintat cu disparitia si prin urmare se considera ca se confrunta cu un risc foarte ridicat de disparitie in natura.

VULNERABIL (VU)

Un taxon este Vulnerabil dac cele mai bune dovezi existente arata ca sunt intrunite oricare dintre criteriile definitorii de la A la E pentru Vulnerabil si prin urmare se considera ca se confrunta cu un risc mare de disparitie in natura.

APROAPE AMENINTAT (NT)

Un taxon este Aproape amenintat daca a fost evaluat in raport cu criteriile dar nu s-a calificat in categoriile Critic amenintat, Amenintat sau Vulnerabil, dar se apropie de cuatificare sau se poate califica intr-o categorie amenintata in viitorul apropiat.

DE INTERES LIMITAT (LC)

Un taxon este de interes limitat daca a fost evaluat in raport cu criteriile dar nu s-a calificat in categoriile Critic amenintat, Amenintat sau Vulnerabil sau Aproape amenintat.  In aceasta categorie intra taxonii larg raspanditi si abundenti.

DEFICIT DE DATE (DD)

Un taxon este cu Deficient de date daca nu exista informatii adecvate care sa permita o evaluare directa, sau indirecta, a riscului de disparitie e baza distributiei si/au starii populatiei.  Un taxon din aceasta categorie poate fi bine studiat, cu o biologie bine cunoscuta, dar pentru care lipsesc date adecvate privind abundenta si/sau distributia.  Cu Deficit de date nu este deci o categorie de amenintare cu disparitia.  Listarea taxonilor in aceasta categorie indica necesiatea unor informatii suplimenare i recunoaste posibilitatea ca prin cercetari ulterioare sa se demonstreze ca se poate aplica clasificarea ca amenintat.  Este important sa se utilizeze pozitiv toate si orice date disponibile.

In multe cazuri, trebuie tratata cu multa grija alegerea categoriei DD sau de stare amenintata cu disparitia.  Daca se bauieste ca teritoriul unui taxon este relativ definit, si a trecut o perioada considerabila de la ultima inregistrare a taxonului, se poate justifica suficient incadrarea intr-o clasa amenintata.

NEEVALUAT (NE)

Un taxon este Neevaluat daca inca nu a fost evaluat in raport cu criteriile.

Diferitele criterii pentru fiecare nivel de clasificare vor fi prezentate in numarul din aprilie.

(Sursa: International Union for Conservation of Nature www.iucn.org)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect