Animale


Receive HTML?

Home arrow Pagina ingrijitorului arrow Acest articol arat cum Ó_i petrec ziua Óngrijitorii de la Zoo Isle of Wight (Regatul Unit).
Acest articol arat cum Ó_i petrec ziua Óngrijitorii de la Zoo Isle of Wight (Regatul Unit). PDF Imprimare E-mail

Pagina îngrijitorului

Această echipă este responsabilă pentru îngrijirea zilnică a speciilor de feline mari şi mici. A avea grijă de varatele nevoi ale acestor animale de pradă complexe este un efort de mari proporţii. Pentru a îndeplini cerinţele drastice ale secţiei, membrii personalului trebuie să-şi înceapă ziua la ora 8.00 AM, Şi adeseori să lucrăze până târziu seara. Mediul unei grădini zoologice este, prin definiţie, lipsit de conceptul unei zile de muncă „tipice”. Un număr de sarcini de rutină trebuie îndeplinite în fiecare zi pentru asigurarea buneia funcţionări, dar ziua de lucru este mereu plină de neprevăzut, cu apariţia constantă a unor noi evenimente şi obstacole. Deşi multe din sarcinile zilnice implică un lucru direct cu animalele, un mare număr de activităţi de rutină, în culise, trebuie să fie efectuate la rândul lor. La acest moment, colecţia cuprinde 18 tigri, 3 lei,2 jaguari, 1 leopard şi 5 feline de talie mică.

Ca prim lucru în fiecare dimineaţă, trebuie ca locul exterior de cazare al acestor animale să fie curăţat şi inspectat, aceasta fiind o muncă esenţială de întreţinere. După aceasta, felinele pot fi lăste în afara adăposturilor de noapte şi în ţarc, care va fi fost pregătit pentru utilizare în cursul zilei (câţiva dintre tigri se bucură de experienţa ocupării a mai multor medii, prin intermediul unui sistem prin care schimbă ţarcurile între ei). Este obligatoriu ca fiecare individ să beneficieze de un control sanitar cât mai devreme în cursul zilei. Personalul este pregătit pentru evaluarea sănătăţii fiecărei specii, dar trebuie de asemenea să faca uz de familiaritatea lor cu fiecare individ în parte pentru a putea detecta cele mai subtile probleme. Vizitele din partea veterinarului grădinii zoologice au loc în cursul dimineţilor specificate din timp (orice procedură medicală veterinară care implică sedarea şi anestezierea este în mod curent efectuată dimineaţa). Medicamentaţia de dimineaţă cu administrare pe cale orală este distribuită tot la această oră, în cazul în care ea este necesară.

După ce felinele sunt cazate în ţarcuri, membrii echipei consumă rapid o cană de ceai. Urmează o zi cu multă muncă. Pe lângă îngrijirea a 29 de feline, membrii echipei sunt şi educatori în cadrul departamentului educaţie şi responsabili cu împărtăşirea în cadru formal a cunoştinţelor specifice către vizitatori pe parcursul zilei.

Prima sarcină practică de după pauza de ceai este totuşi curăţirea culcuşurilor de noapte ale felinelor. Este un efort care cere multă investiţie în muncă fizică, presupunând şi transportul rămăşiţelor de carcase animaliere făcând parte din hrana pe seara precedentă, cu înlăturarea oricărui substrat care a fost murdărit şi spălarea în profunzime a culcuşului. După ce este încheiat serviciul de întreţinere, vine timpul unei bine-meritate pauze de prânz, înainte de începutul unei după-amiezi pline de activităţi planificate. În această perioadă, şi înainte ca rutina de după-amiază/seară să înceapă, au loc lucrul asupra proiectelor şi prepararea mâncării. Membrii echipei vor fi discutat din timp unde şi în ce fel îşi vor fi concentrat timpul. Se prea poate ca anuminte sarcini de întreţinere a utilităţilor şi ţarcurilor să fie necesare, dimpreună cu munca de teren.

Îmbunătăţirea habitatului este un aspect central al ingrijirii animalelor sălbatice, şi, cel mai adesea, este subiectul interesului pe tot parcursul după-amiezii. Acest fapt poate necesita o cantitate de timp petrecută în birou, evaluând şi dezvoltând programul de îmbunătăţiri al grădinii zoologice. Unul dintre cele mai mulţumitoare aspecte ale zilei are loc atunci când echipa preia programul de pe hârtie şi îl pune în practică. Totuşi, membrii echipei nu îşi pot permite luxul de a-şi odihni picioarele în timp ce observă felinele, a le urmări comportamentul în natură şi a se distra, deoarece au sarcina importantă de a colecta date pe baza lucrurilor pe care le văd. Mai târziu, aceasta va trebui direcţionată înapoi către program, pentru ca acesta să funcţioneze eficient.

O altă parte esenţială a activităţilor de după prânz este colectarea şi prepararea mâncării pentru carnivore mari şi mici. Acest aspect al întreţinerii felinelor mari nu poate fi accesibli oricui, mai ales când activitatea este prestată pe stomacul plin, dar echipa secţiunii feline mari vede colectarea animalelor de fermă moarte şi tranşarea carcaselor ca o parte foarte necesară în activitatea lor. Felinele însele au fără discuţie de câştigat de pe urma alimentelor proaspete (incluzând oase, piele şi organe selectate), care le pun la dispoziţie tot aportul nutritiv necesar în mod natural, şi care totodată le induc o experienţă în hrănire cât mai „reală”, pe cât este posibil.

Către sfârşitul după-amiezii, sunt amenajate locurile interioare de cazare. Culcuşurilor le este adăugat rumeguş sau fân proaspăt, pentru a asigura felinelor o noapte comfortabilă şi tihnită. Cu suficient timp înainte de apus, membrii echipei îşi încep rutina de împărţire a porţiilor de mâncare pentru feline (şi a medicamentelor de seară, acolo unde este cazul), având, în vedere, desigur, gusturile şi preferinţele individuale. Chiar înainte de a închide animalele pe parcursul nopţii, acestea primesc ultima verificare de sănătate din acea zi.

De la momentul pătrunderii în culcuşuri, animalele sunt închise până în dimineaţa următoare. Pe măsură ce lumina zilei scade, există încă muncă de efectuat şi personalul se îndreaptă înapoi la birou pentru a transcrie evidenţele privind măsurile de întreţinere şi siguranţă şi a completa fişele de sănătate ale animalelor, jurnalele şi formularele de raport. Numai după aceasta membrii echipei pleacă acasă, de multe ori acompaniaţi de răgetele prin care felinele mari îşi desemnează teritoriul, parvenind prin ecou de la distanţă. 

Multumesc a la „Isle of Wight Zoo” (UK) pentru informatii.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect