Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Luminescenta marina intr-o lumina noua.
Luminescenta marina intr-o lumina noua. PDF Imprimare E-mail

ACVARII

Luminescenta marina intr-o lumina noua.

Fenomenul prin care organismele vii emit lumina, numit bioluminescenta, este destul de comun, mai ales la speciile marine. Se cunoaste ca lumina in cauza este generate prin reactii chimice in cadrul carora moleculele de oxigen joaca un rol important.

In lumea animala, aceste reactii chimice au loc in celule luminescente speciale, numite fotocite. Acestea sunt strans grupate in organe luminescente complexe, in care intensitatea luminii este reglata de impulsuri nervoase, si in care lumina poate fi modulata cu ajutorul unor reflectoare, lentile si filtre. Prin aceste procedee, organismele pot ajusta lungimea de unda, difuzarea si intensitatea luminii, in functie de nevoi. Si totusi, mecanismele exacte care guverneaza aceste procese raman invaluite in mister.

Jenny Kronstrom, cercetator la Departamentul Zoologie, Universitatea Gothenburg, a acoperit o portiune necunoscuta, investigand organele luminescente ale meduzelor, crustaceelor si pestilor marini. In cadrul tezei sale, ea demonsteaza ca specia de crustaceu luminescent a krillului are muschi speciali care regleaza intensitatea luminii prin contractie si relaxare.

Se presupune de asemenea ca si oxidul azotic are rolul sau important in bioluminescenta krillului.  El este produs in micile vase capilare care asigura alimentarea cu oxigen a fotocitelor krillului, ca si in muschi speciali cu functie de inchidere, sfinctere, care se gasesc in punctul din care capilarele distribuie sange catre fotocite. Experimentele cu agentii care fac sfincterele sa se contracteze sau sa se ralaxeze arata ca relaxarea sfincterelor coincide cu momentul initial al luminescentei la krill, fapt ce poate fi atribuit fluxului sporit de sange oxigenat catre fotocite.

Deoarece bioluminescenta s-a dezvoltat independent la mai multe momente din evolutie, specii diferite si-au dezvoltat metode diferite de reglare si emisie a luminii. Cercetarile efectuate de Jenny Kronstrom demonstreaza ca oxidul azotic are si efecte diferite asupra diverselor specii. La specia remarcabila a pestelui topor de argint (Argyropelecus olfersii), oxidul de nitrat inhiba reactia luminoasa, in vreme ce, la pestele numit midshipman (Porichthys notatus), are un efect contrar, de stimulare.

Lumina biologica nu este utila doar animalului drept torta biologica, mijloc de camuflare sau de comunicare; substantele implicate in reactia chimica luminescenta s-au aratat a fi utile si in biologia moleculara moderna, unde descoperirea proteinei verzi fluorescente, care produce lumina verde la meduze, a adus cu sine Premiul Nobel pentru Chimie, nu mai demult de anul 2008.

Adaptat in baza materialelor facute publice de Universitateaf Gothenburg.
University of Gothenburg (2009, March 7). New Light Shed on Marine Luminescence.  ScienceDaily accesat March 7 2009, de la http://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090223121359.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect