Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Propunere pentru planul colectiei
Propunere pentru planul colectiei PDF Imprimare E-mail

CONSERVARE

Propunere pentru planul colectiei

Obiectivele planului colectiei

Planul colectiei va incorpora speciile deja existente in colectie si speciile ce se vor adauga in urmatorii 5 ani
Prin plan se va cauta modernizarea si imbinatatirea gradinii zoologice din punct de vedere al amenajarii tarcurilor si dotarilor si cresterea valorii educative si a cunostintelor privind biodiversitatea in randul vizitatorilor
Conceptul planului va fi relativ simplu, flexibil si usor de modificat pentru a permite acomodarea speciilor devenite disponibile pe parcurs

Pe baza planurilor anterioare ale colectiei din Zoo, categoriile propuse constau din:

1.Numel comun si taxonomic

2.Starea in natura – IUCN s CITES
Va fi introdusa in colectie o gama reprezentativa de specii amenintate

3.Stare in registrul de reproductie – ESB si EEP
Speciile recomandate vor fi preferate celor nerecomandate

4.Starea actuala – M.F.U

5.Scop in colectie

Speciile vor fi clasificate ca avand unul sau mai multe dintre scopurile urmatoare: Expunere / Educatie / Cercetare / Conservare. Definitiile din planurile colectiilor EAZA pentru aceste patru categorii sunt urmatoarele:

Conservare / Specii stindard
Scopul acestei specii este de a genera sprijin si atentie fata de conservarea in natura, intr-un habitat, regionune sau ecosistem –serveste deci ca specie stindard. Speciile clasificate pentru ‘conservare’ asigura fonduri/oportunitati de relatii publice care fac legatura intre institutiile zoologice si proiectele in situ . Specia identifica o nevoie de conservare prin surse precum lista rosie a IUCN si prezinta potential pntru proiecte de conservare in cooperare sprijinite de tara afectata.

Specii educative
Specia poate reprezenta un ambasador care ilustreaza adaptari deosebite sau un animal dintr-un habitat pe cale de diparitie. Specia indeplineste obiective educationale relevante pentru biologie si conservare. Poate face parte dintr-un program educativ care conduce la actiuni directe pentru conservare de catre public si reprezinta aspecte sau clase mai mari.

Secii pentru conservare
Scopul este de a invata si stabili biologia speciei (mai ales pe teme ce nu pot fi studiate in natura) si de a determina tehnicile de management adecvate (ex. stimularea propagarii, scaderea morbiditatii/mortalitatii) care pot ajuta unei populatii captive actuale. Specia servesentinerea ueni populatii captive care sa functioneze ca populatie de refacere / rezervor genetic su poate oferi informatii valoroase ce ar putea fi utile pentru mentinerea unor populatii stabile in natura.

Specie exponat
Pentru exponate zoo-geografice. Aceste zone au nevoie de specii adecvate pentru o tema. Spre exemplu, pentru a fi incorporata in zona africana sau ca parte a unei campanii pentru Madagascar. Alte exemple de specii cu valoare 'exclusiv de exponat’ sunt cele care nu se incadreaza in definitiile pentru categoriile de mai sus, dar sunt specii carismatice, care pot atrage mai multi vizitatori la zoo.

6.Reproductie da/nu?
Vor fi evaluate abilitatile anterioare de reproductie pentru fiecare specie.

7.Motive pentru care nu se reproduce?
S vor include de asemenea explicatii pentru animalele neincluse la reproductie.

8.Viitor in colectie?
Specia are perspective de viitor in urmatorii 5 ani daca se vor face toate noile amenajari?
9.Cazare adecvata?
Se vor prefera spatiile de cazare cu o buna vizibilitate, dar in acelasi timp amenajate naturalist ptru specia respectiva.

10.Observatii
Aici se vor include alte observatii, ca de exemplu utilizarea contraceptiei sau scoaterea anumitor indivizi din grup

Completarea planului colectiei

Faza 1: Prima faza a completarii planului colectiei va fi evaluarea speciilor existente. Pe baza istoricului reproductiei, scopului in colectie si disponibilitatii spatiului, vom analiza daca dorim sa continuam sa cazam specia respectiva
    
Daca vom dori sa continuam cu aceasta specie inca 5 ani, etapa urmatoare va fi sa vedem ce schimbari putem face in aceasta perioada, de exemplu privind marimea si structura grupului, controlul reproductiei (daca este cazul) si modificarea spatiului de cazare, daca este necesar

Daca avem de gand sa transferam specia in afara colectiei – va trebui sa analizam termenele propuse pentru transfer, cazarea speciei inaine de iesirea din colectie si numarul de indiviyi in exces/inruditi existenti deja la alte gradini.

Faza 2: A doua faza va fi sa propunem speciile de adaugat la colectie. Dupa completarea unui plan al colectiei pentru speciile existente, vom analiza schimbarile viitoare ale colectiei

In afara de gestionare, conditii de cazare si reproductie, planul trebuie sa tina seama de
Venitul brut disponibil in unitate disponibil pentru spatiu in tarcuri /intretinere /personal/mediu
Poate fi procurata specia dorita? Avem conditii de cazare si este ideal sa o avem?

(Multumiri Dr Tropeano si personalului de la Colchester Zoo (UK) care ne-au permis sa includem acest articol.)

Pentru planificarea colectiei sunt necesare inregistrari ale situatiei prezente si viitoare si ea trebuie sa fie axata pe eforturile de conservare.

 

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect