Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Recomandari privind cercetarea
Recomandari privind cercetarea PDF Imprimare E-mail

 

CERCETARE

 

Recomandari privind cercetarea

 

In ultimii 100 de ani s-au facut progrese ştiinţifice si tehnologice care influenteaza bunastarea animalelor la zoo. Nutritia, de exemplu, fost mult mai bine fundamentata prin cunoasterea principiilor generale obtinute in mare parte prin cercetari ale cerintelor de nutrienti si hranire la om si animalele se ferma. Au avut loc de asemenea mari progrese in cunoasterea bolilor infectioase şi a tratamentului si controlului acestora. Si aici animalele de la zoo au beneficiat adesea de rezultatele cercetarii principiilor de baza efectuate cu animale de laborator si de ferma.

Dar, desi cunoastem mult mia mult despre pricipiile nutritiei, controlului epidemiilor si alte aspecte ale biologiei relevante pentru bunastarea animalelor din toate speciile, cunoasterea principiilor generale nu este suficienta. Desi aceste principii au un rol crucial, mi sunt inca multe de facut entru elucidarea in detaliu a diverselor variatii de cerinte specifice la speciile mentinute in gradini zoologice, de exemplu de nutrienti, spatii de cazare, mediu social si termic. La fel, in prezent, in multe cazuri, daca se administreaza antibiotice, analgezice si alte medicamente animalelor din zoo, dozele se bazeaza pe cele determinate ca sigure şi eficace la animalele domestice comune sau om – este inca mult de lucru pentru determinarea regimului specific fiecarei specii de animal din zoo.

In prioritizarea cercetarilor menita sa imbunatateasca bunastarea, este necesar sa fie determinate cat mai clar problemele majore. Ele vor varia probabil de la o specie la alta si vor depinde di de regimul de cazare si gestionare. Bolile pot avea un impact major asupra bunastarii si un management sub-optimal poate fi adeseori un factor provocator de imbolnaviri. Cercetarea destinata prevenirii sa controlului cauzelor comune ale imbolnavirilor la fiecare specie vor avea probabil un rol semnificativ inreducerea pericolului pentru bunastare.

In ultimii douazeci de ani, s-a manifestat un interes stiintific tot mai mare fata de metodele de explorare a bunastarii animalelor si, din nou, datorita unor factori economici, accentul principal in aceasta directie a fost acordat animalelor de ferma sau laborator. Multe dintre metodele de evaluare a bunastarii mentionate mai sus au fost elaborate initial pentru a fi utilizate in aceste contexte sau colateral dezvoltării medicinii umane.

O abordare care s-a dovedit foarte utila pentru aplicarea imbunatatirilor zootehnice a fost de a se cerceta reactiile animalelor la diferite tipuri de mediu preferat. In aceste teste de preferinte, animalelor li se da posibilitatea alegerii, sau depunerii de eforturi pentru a ajunge intr-un mediu sau mai multe, care pot fi diferite ca marime, forma, culoare, continut social sau de alta natura. Observarea alegerilor facute de animale poate fi foarte utila pentru a ne forma o opinie cu privire la conditiile optime de mentinere in captivitate. Astfel, de exemplu, au fost ‘intrebate’ gainile despre preferinte privind marimea cotetului, diametrului barelor folosite pentru odihna, substratului pentru podea si multe alte aspecte ale mediului de viata. Exista un potential considerabil de utilizare in explorarea cerintelor pentru bunastarea animalelor din zoo.

Unele metode de evaluare a bunastarii fiziologice enumerate mai sus se pot dovedi in viitor promitatoare pentru mai multe utilizari. Este necesar ca acestea sa fie elaborate si evaluate (ex. teste c cortizol, mai ales cele bazate pe probe de fecale sau urina colectate fara a stresa animalul) care sa se utilizeze la mai multe specii. Valoarea acestor metode depinde de o buna cunoastere a tturor factorilor (ex. sex, anotimp, varsta) ce pot influenţa rezultatele.

O gama tot mai mare de specii sunt astazi mentinute in captivitate, ca animale de companie, pentru conservare sau educare la zoo sau pentru alte motive si institutiile zoologice pot aduce contributii importante la cunoasterea necesitatilor de bunastare a acestor specii.

Cercetarea in cateva dintre domeniile enumerate mai sus este dificila, consuma timp, prezinta probleme tehnice si este costisitoare. Obtinerea fondurilor pentru cercetare in aceste domenii nu este usoara. Exista insa tot mai multe oportunitati datorita cresterii interesului fata de cercetarea bunastarii animalelor. O serie de universitati din Marea Britanie au acum grupuri de cercetare a bunastarii animalelor, deci apar noi oportunitati de colaborare intre institutii zoologice si universitati in acest domeniu, diferite organizatii acceptand cereri de finantare a cercetarii pentru bunastarea animalelor.

(Rezumat din manualul Forumului Zoo (DEFRA UK))

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect