Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Nu exista “lideri innascuti”, potrivit unui studiu asupra pestilor
Nu exista “lideri innascuti”, potrivit unui studiu asupra pestilor PDF Imprimare E-mail

Acvarii

Nu exista “lideri innascuti”, potrivit unui studiu asupra pestilor

Supusii sunt la fel de importanti pentru conducerea eficienta ca si liderii insisi - ne informeaza un nou studiu asupra pestilor din specia Gasterosteidae, publicat prima data in format web la data de 29 ianuarie de publicatia Current Biology a trustului Cell Press.
 
Prin gruparea aleatorie doi cate doi a unor pesti cu diverse grade de “indrazneala”, cercetatorii au demonstrat ca fiecare membru al unei perechi adopta rolul de lider sau supus. Mai mult decat atat, conchid cercetatorii, comportamentul fiecarui membru din pereche este puternic influentat de partenerul respectiv.

"Studiul nostru arata ca procesul prin care liderii si supusii sunt determinati este unul dynamic”, a spus Andrea Manica de la Universitatea Cambridge. "Indivizii nu se nasc pur si simplu lideri sau supusi. Ci rolul lor intr-o anumita pereche – si, am putea specula, intr-un grup mai mare – este rezultatul repercursiunilor sociale in care fiecare are un rol de jucat."
In multe grupuri de animale, explica cercetatorii,anumiti indivizi sunt prezenti in mod constant la varful  miscarilor coordonate. Dar modul exact in care acesti lideri sunt alesi nu a fost inteles pe deplin.

Prin noul studiu, cercetatorii s-au aplecat asupra comportmentului indivizilor din specia Gasterosteidae, pentru a evalua disponibilitatea acestora de a parasi adapostul oferit de niste alge pentru a patrunde in apele “mai riscante” in cautarea hranei, fapt ce ar arata cat de curajosi sau tematori tind sa fie. Acesti pesti au fost mai apoi grupati aleatoriu in perechi, pentru a se stabili care din cei doi va iesi in evidenta ca lider natural.

Dupa gruparea in perechi, atat pestele mai curajos cat si cel mai temator au facut mai multe iesiri in cautarea hranei impreuna si au stat in afara pe perioade mai lungi. Cel mai adesea, aceste investigatii au fost initiate de acel peste care, luat separate, se dovedise mai curajos in comportament.

Concluziile arata ca abilitatea de a conduce este produsul diferentelor individuale ce privesc modul in care pestii raspund la miscarile partenerului, un fenomen pe care il prezinta sub numele de repercursiune sociala.

"Daca un individ temator este plasat alaturi de un individ foarte curajos, cel din urma il “inspira” pe primul sa-I devina un suspus foarte fidel", a declarat Manica. "In sens contrar, un individ foarte temator pare sa scoata in evidenta abilitatile de conducator ale tovarasului sau mai curajos, care devine un lider mult mai puternic decat daca ar fi fost plasat alaturi de un individ mai putin temator."

Rezultatele arata ca abilitatile de conducator sunt subiectul a ceea ce s-ar putea numii personalitate, a adaugat Manica. Surprinzator – sau poate nu chiar atat de surprinzator – personalitatea liderului nu este cea mai importanta.

Cercetatorii participanti sunt Jennifer L. Harcourt, Tzo Zen Ang, Gemma Sweetman, Rufus A. Johnstone, si Andrea Manica, de la Departamentul de Zoologie al Universitatii Cambridge, Cambridge, Regatul Unit.

Cell Press (31 ianuarie 2009). No Such Thing As A 'Born Leader,' Study In Fish Finds. ScienceDaily. Accesat 10 februarie 2009, de la http://www.sciencedaily.com /releases/2009/01/090129122516.htm

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect