Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Ce este Lista Rosie IUCN a Speciilor Amenintate?
Ce este Lista Rosie IUCN a Speciilor Amenintate? PDF Imprimare E-mail

The IUCN Red List of Threatened Species™

 

Conservare

Ce este Lista Rosie IUCN a Speciilor Amenintate?

Lista Rosie IUCN a Speciilor Amenintate™ (pe scurt, Lista Rosie IUCN) are o indelungata si recunoscuta traditie istorica drept cea mai cuprinzatoare sursa de informare cu privire la statutul conservarii globale a speciilor de plante si animale. Ea are la sursa un sistem obiectiv de evaluare a riscului de disparitie pentru o specie data. Speciile listate in categoriile Pericol Critic de Disparitie, Pericol de Disparitie sau Specii Vulnerabile sunt caracterizate generic ca “amenintate”.

Ce tip de informatie este inclus pentru fiecare specie in parte?
Lista Rosie IUCN nu este doar un registru al numelor si categoriilor de pericol specifice. Ea este si un bogat conspect al informatiilor privind pericolele asupra speciilor, nevoile ecologice ale acestora, habitatului, ca si informatii asupra actiunilor de conservare ce pot fi utilizate pentru a reduce ca frecventa sau a preveni disparitia speciilor.

Cum se alcatuieste Lista Rosie IUCN?

Evaluarea speciilor de pe Lista Rosie IUCN este rezultatul cunoasterii a mii de specii principale ale lumii, obtinuta de catre oamenii de stiinta la capatul unui proces de evaluare externa de tip colegial. Contributiile vin din partea Comisiei Speciale IUCN pentru Supravietuirea Speciilor, a Parteneriatului IUCN pentru Lista Rosie si a altor experti. Au fost create instrumente pentru managementul informational, cunoscute generic drept Serviciul de Informare asupra Speciilor (SIS), in vederea colectarii, pastrarii, procesarii si publicarii informatiilor din aria Listei Rosii IUCN.

Ce specii sunt incluse in Lista Rosie IUCN?

La nivelul anului 2008, 44.837 specii au fost evaluate si 38% au fost clasificate ca amenintate. Au fost effectuate evaluari cuprinzatoare pentru fiecare specie cunoscuta de mamifere, pasari, amfibieni, rechini, coral de recif, cycadophyta si conifere. Se continua efortul pentru evaluarea reptilelor, pestilor, si a anumitor grupe de plante si nevertebrate. Cu toate ca doar un mic procent din speciile Pamantului au fost evaluate pana la acest moment, mostra in cauza indica evolutia vietii la nivel planetar, numarul mic de lucruri cunoscute, si urgenta impusa de nevoia evaluarii altor specii.
IUCN RED Species
Liste Rosii nationale si regionale

IUCN a conceput regulamente pentru evaluarea statutului speciilor la nivel sub-global, pentru a face posibila elaborarea de Liste Rosii nationale si regionale. IUCN este din ce in ce mai implicata in evaluarea Listelor Rosii nationale si regionale si colaboreaza cu proiectele nationale ce privesc Listele Rosii, pentru a incorpora informatiile provenite de la acestea in.

Cum este folosita informatia din Lista Rosie IUCN?

Lista Rosie IUCN are un numar mare de utilizatori, intre care conservationistii, factorii politici, si mediul de afaceri. Mai jos sunt exemplificate cateva utilizari distincte:

Indicator de tendinte in biodiversitate: Guvernele au cazut de acord  asupra unor scopuri-tinta pentru a reduce pierderea biodiversitatii, iar indicatorii sunt vitali pentru atingerea acestora. Indicele de Lista Rosie (ILR) al IUCN pune la dispozitie un asemenea indicator si arata tendintele in riscurile de disparitie ale speciilor la nivel global.

Masuri la nivel politic: Lista Rosie IUCN ofera informatii pentru legislatiile nationale si acordurile de mediu pluripartite. Ea este de asemenea pentru prioritizarea alocarilor de resurse financiare (spre exemplu, de catre Facilitatea Globala pentru Mediu).

Planificarea conservarii: Mai multe instrumente de conservare se bazeaza pe Lista Rosie IUCN, incluzand siturile Important Bird Areas, Important Plant Areas, Key Biodiversity Areas, Alliance for Zero Extinction, ca si planificarea sistematica a conservarii.

Managementul terenurilor publice si private: Lista Rosie IUCN este o unealta de control a dezvoltarii imobiliare si poate ghida evaluarile de impact asuora mediului. Informatiile abundente cu privire la habitate si amenintari la adresa speciilor sunt folosite in planurile de management al biodiversitatii si de reabilitare a terenurilor.

Rosu – culoarea pericolului… Rosu ca semnal de alarma? Reducerea biodiversitatii este una dintre cele mai presante crize mondiale, multe din specii fiind reduse la nivel critic. Totodata, sporeste constientizarea felului in care biodiversitatea determina traiul uman.

Preluat din The IUCN Red List of Threatened Species™; pentru mai multe informatii cu privire la starea animalelor salbatice de la dvs. din tara vizitati:  www.iucn.org

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect