Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Ce este tularemia si ce o provoaca?
Ce este tularemia si ce o provoaca? PDF Imprimare E-mail

Veterinar

Ce este tularemia si ce o provoaca?

Numita si “febra iepurelui”, tularemia este o boala cauzata de bacteria Francisella tularensis. Tularemia apare in mediul natural oriunde in lume. Boala are o forma asemanatoare gripei, cauzand afectiuni slabe pana la acute, afectand omul si multe din animale.

Ce animale se pot imbolnavi de tularemie?

Iepurii si alte rozatoare salbatice sunt principalele specii afectate. Tularemia poate de asemenea afecta castorii si bizamii. Animalele de ograda si animalele de casa, inclusiv porcii, caii, cainii, pestii si pasarile pot si ele sa se imbolnaveasca de tularemie. Oile sunt in mod special expuse. Vitele nu se imbolnavesc decat rareori.

Cum risca animalul meu sa se imbolnaveasca de tularemie?

Bacteriile cauzatoare de tularemie pot fi gasite in organele si lichidele corporale ale animalelor infectate, prin care se contamineaza mai departe mediul inconjurator. Bacteriile pot trai lungi perioade de timp (saptamani, chiar si luni) in sol, vegetatie si apa, servind drept sursa de infectie pentru animale si om. Animalele ajung sa se infectezeprin ingestie de mancaruri contaminate (carne cruda provenind de la animale infectate) sau prin consumul apei contaminate (cale orala). Ele pot de asemenea inhala bacteria (cale aeriana), pot intra in contact direct cu mediile contaminate (patrundere prin membranele mucoase sau prin rupturile/taieturile de la nivelul pielii), sau pot fi muscatel de catre purici si capuse infectate (calea vectorilor).

Cum sunt afectate animalele mele de tularemie?

Unele animale nu indica semne ale bolii. Imbolnavirea are loc in interval de 1-10 zile dupa expunerea la bacterie. Animalele pot avea febra, pot arata obosite, pot fi deprimate si pot refuza sa manance. Unele vor tusi, vor merge clatinat din cauza slabiciunii, vor vomita sau vor fi afectate de diaree. Iepurii si rozatoarele se comporta bizar, se strang la un loc si capata o blana cu aspect dur. Moartea subita este o probabilitate.

Ma pot imbolnavi si eu de tularemie?

Da. Oamenii pot fi infectati cu tularemie prin contact direct cu animalele infectate, prin inhalarea bacteriilor din medii contaminate (cale aeriana), prin consumul mancarurilor contaminate sau al apei  (cale orala) sau prin muscatura unei insecte infectate (cale vectoriala). Simptomele apar de regula in curs de 3-5 zile de la expunere. Tipul de imbolnavire variaza in functie de ruta expunerii la bacterie. Initial, se instaleaza simptome tip gripa, precum starea febrila, frisoanele, greata, cefaleea si durerile articulare. Glandele (sau nodulii limfatici) se pot inflama si pot deveni durerosi, spargandu-se si eliminand puroi.

Alte simptome includ eruptii cutanate, dureri la nivelul gatului sau inflamtii la nivelul ochilor. Daca plamanii devin infectati, pot urma tuse, dureri de piept, dispnee si pneumonie acuta.

Cum imi pot proteja animalul de tularemie?

Tularemia este greu de prevenit, deoarece poate fi intalnita in mediu sau poate fi raspandita de insecte. Masurile de prevenire includ mentinerea distantei dintre colectiile dvs. pe de o parte si a cainilor si pisicilor de strada pe de alta. Nu hraniti animalele cu carne cruda (provenita de la animale ucise in trafic etc.), si preluati carne si cadavre doar de la furnizori inregistrati. Tineti sub control capusele si insectele muscatoare.

Cum ma pot proteja pe mine insumi de tularemie?

Daca gasiti animale salbatice moarte, nu le atingeti. Daca este necesar sa le eliminati, purtati manusi. Spalati-va pe maini dup ace ati atins orice animal, si mai ales inainte de masa.

(Rezumat preluat din Foile de studiu privind Bolile Animaliere, Universitatea de Stat din Iowa)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect