Animale


Receive HTML?

Home arrow Enrichment arrow Proiectarea toti trebuie sa participe!
Proiectarea toti trebuie sa participe! PDF Imprimare E-mail

ENRICHMENT 

Proiectarea – toti trebuie sa participe!

La momentul in care multe gradini zoologice au in vedere construirea sau renovarea vechilor tarcuri, cred ca este necesar sa redau in scis cateva reguli pentru proiectarea tarcurilor, reguli despre care sper ca vor fi utile.  

Care sunt, deci, cerintele impuse de un tarc? In primul rand, el trebuie sa puna la dispozitie un habitat corespunzator pentru specie, permitand acesteia sa-si exprime pe cat posibil comportamentul natural. Mai departe, el trebuie sa fie un mediu de lucru sigur pentru personalul de intretinere si, ultimul dar nu cel din urma lucru, trebuie sa puna la dispozitie o expozitie educationala atractiva si sigura, care sa-i ofere  vizitatorului placere si cunostiinte – fie si ca educatie la nivel subconstient. 

Deci, de unde incepem? 

Primul lucru care trebuie avut in vedere este animalul: observati unde si cum traieste in salbaticie. Cand tinem un animal in captivitate, suntem pana la urma responsabili de bunastarea sa, si pentru acest scop trebuie sa-i punem la dispozitie posibilitatea de a-si satisface toate nevoile esentiale – hrana, apa, sanatate, nevoi psihologice si parteneri de viata.  

Observand felul in care traieste in salbaticie, putem sa avem in vedere: elementele de peisaj (zone deschise, stanci, apa si copaci/tufisuri etc), durata zilei preferata de animal, umiditatea si temperatura. Ce face animalul si cum isi duce traiul. Cat de activ este animalul si cand este el activ. Cum, unde si cand se hraneste? Daca este o specie acvatica, calitatea si compozitia apei trebuie avute in considerare. 

Acum, in ce priveste marimea unui tarc! Doar pentru ca, in salbaticie, anumite specii trebuie sa calatoreasca distante mari in cautarea hranei, a companiei sau a locurilor de cuibarit etc., nu inseamna ca trebuie sa aiba la dispozitie vaste intinderi in captivitate. – Marimea nu este totul, dar modalitatea de folosire este. 

Mai sunt si alte consideratii, de la specie la specie, incluzand:  

Ascunzisuri – Animalul trebuie sa aiba oportunitatea izolarii de privirea publicului, sau de alte animale.  

Bariere vizuale in interiorul tarcului – Stanci, copaci, frunzis etc.  

Cutii de cuibarit, vizuine etc.  

O zona de izolare – pentru interventiile veterinare si de alte tipuri.  

Un mediu sigur pentru ingrijitorii care asigura lucrarile de intretinere – menaj si reparatii etc. 

Cand proiectam un tarc trebuie sa avem in vedere si experienta vizitatorului. Animalele trebuie sa fie protejate de vizitatori si viceversa. Formele barierelor (multe feluri exista) trebuie alese cu grija. Primul stadiu este cel al barierei de distantare – aceasta trebuie sa permita vizitatorului sa priveasca expozitia, si sa fie in acelasi timp proiectata pentru a-l tine la distanta de principalul permietru al tarcului si la departare de contactul fizic cu animalele. 

Bariera pentru perimetrul tarcului este de regula construita in functie de principala considerenta, spatiul disponibil (acolo unde spatiul e foarte limitat, nu se vor construi santuri sau santuri cu apa). Este animalul un sapator? Cat de sus poate sari? Se poate urca prin agatare? Toate aceste lucruri trebuie avute in vedere pentru planificarea barierei pentru perimetrul tarcului – daca animalele sunt intr-una din aceste situatii, ce putem face mai sigursi mai eficient pentru a le contracara? 

Tarcul trebuie sa fie o zona complexa, si toate aspectele ce il caracterizeaza trebuie sa fie utilizate de si accesibile animalului, pe cat posibil, in trei dimensiuni. Elementele ce tin de imbunatatirea zonei trebuie incluse in proiectul tarcului; dar aveti grija sa le faceti modificabile si parti ale procesului normal de ingrijire a animalelor, deoarece se pot rutina cu timpul si ideea este sa tineti animalul stimulat, nu obisnuit sa faca acelasi lucru din nou si din nou. 

In salbaticie, majoritatea animalelor isi petrec multe ore din zi in cautarea hranei, dar in captivitate aceasta le este furnizata, asa ca va trebui sa facem din aceasta o experienta mai naturala – de ajutor, atat pentru experienta animalului cat si pentru cea a vizitatorului, este varietatea modului in care sunt hranite animalele. Daca un animal este hranit o data pe zi, atunci el tabara aupra hranei si o consuma intr-un minut sau doua! Varietatea adusa in modul de hranire si momentul de zi al mesei unui animal poate aduce beneficii tuturor. Daca animalele sunt hranite la un anumit moment din zi, atunci ele se obisnuiesc si se asteapta; daca variati timpul si modul de livrare a hranei, veti avea animale mai multumite. Ei, spre deosebire de noi, nu au momente fixe pentru masa! Si tot astfel variati si modul de prezentare – aflati cum mananca animalele dvs. in salbaticie: primatele nu asteapta mancarea intr-un bol, trebuie sa o caute si sa mature locul in cautarea ei; in mediul natural, felinele de talie mare nu aduna bucati de carne aruncate in directia lor. 

Luati in considerare modurile in care hrana le este prezentata animalelor, si variati-le. De ex., puneti ocazional carnea destinata felinelor intr-o cutie de carton, sau intr-o fata de perna legata, asa incat sa trebuiasca munca pentru a ajunge la ea. Ascundeti in special hrana primatelor, infasurati-o intr-un ziar si bagati-le intr-o cutie. Se vor distra mult in cautarea ei. Da, aceasta este imbunatatire si face parte din procesul de proiectare!Exista, desigur, destule constrangeri in ce priveste proiectarea de tarcuri, dincolo de cele mentionatemai sus – zona, modul de utilizare a cladirilor, drepturile de proiectare, factorii de incendiu, factorii ce pun in pericol sanatatea si siguranta tuturor celor implicati, regulamentele de dare in folosinta si conservare etc. si desigur acea veche tema a finantarii stagnante. 

Trebuie sa lucram in baza unui buget controlat si de multe ori foarte redus, asa ca materialele folosite trebuie selectate cu atentie. Oriunde este posibil, se cer folosite materialele naturale si durabile – ceea ce are nu doar valoare ecologica. De altfel, priviti lucrul si sub aspectul valorii estetice. Chiar gasiti placuta privelistea animalelor aflate in grija dvs. in interiorul unor custi cu gratii si podea de ciment?
 
Nu uitati ca munca la zoo este muca de echipa, si ca, pe cat sunt mai mult cei implicati – ingrijitori, veterinari, educatori etc., pe atat creste calitatea designului, iar dvs. aveti o obligatie de a furniza ce e mai bun in domeniul bunastarii animalelor.
 

Pentru mai multe informatii privind proiectarea si multe altele, vizitati situl zoolex la: www.zoolex.org                              

                   Nu uitati sa va rezervati un loc la: 

Conferinta Internationala pentru Imbunatatiri de Mediu 2009

                                  duminica 31 mai – vineri 5 iunie 

             Pentru mai multe informatii, trimiteti email la adresa:  

 

Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina.

          sau vizitati: www.reec.info si www.enrichment.org

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect