Animale


Receive HTML?

Home arrow Pagina ingrijitorului arrow Cāteva aspecte de siguranta de avut īn vedere īn planificarea programelor de enrichment.
Cāteva aspecte de siguranta de avut īn vedere īn planificarea programelor de enrichment. PDF Imprimare E-mail

PAGINA ÎNGRIJITORULUI  Câteva aspecte de siguranţă de avut în vedere în planificarea programelor de enrichment.

Sunt momente când o idee de enrichment nu este fezabilă din unul sau mai multe motive, dar n-am gândit oare destul de bine care ar putea fi acestea?  Unele dintre acestea sunt foarte evidente, dar sun şi altele mai greu de identificat şi să nu uităm că aspectele de siguranţă privesc nu doar animalul ci şi îngrijitorii şi publicul.

Îngrijitorul trebuie să observe îndeaproape animalele în fiecare moment atunci când li se oferă ceva nou şi întotdeauna să noteze pentru a putea urmări calea spre succes sau eşec al mijloacelor de enrichment – dacă sunt documentate şi înregistrate în dosarul animalului veţi economisi timp şi nu va mai trebui să repetaţi ceea ce aţi făcut deja o dată.  Dar! Nu uitaţi nici că dacă în trecut poate aţi dat greş cu o idee de enrichment într-o anume perioadă de testare ea nu va merge altă dată sau invers.

Deci iată doar câteva elemente de care trebuie să ţină seama un îngrijitor în această proinţă?  

Primul lucru de care trebuie să ne asigurăm este existenţa accesului în siguranţă pentru îngrijitorul care introduce elementul de enrichment. Atenţie ca niciun animal să nu se poată încurca în frânghii sau să-şi prindă un deget sau o gheară în lanţurile pentru căţărat; un alt aspect privind lanţurile este acela că iarna ele pot provoca răni datorită îngheţului iar în zilele foarte calde de vară se pot încălzi şi provoca arsuri.

Dacă se utilizează un program de enrichment prin hrană trebuie să fim atenţi ca aceasta să nu facă animalul să mai accepte dieta normală. Alte observaţii legate de enrichment prin hrană sunt că poate face ca animalele să devină supraponderale, să-şi strice stomacul şi pot cauza problema binecunoscută a stricării dinţilor.  Trebuie de asemenea să alegem cu mare grijă donaţiile precum pomii de crăciun - pot fi tratate cu chimicale pentru oprirea căderii frunzelor sau pot fi acoperite cu zăpadă artificială sau pot conţine încă urme de beteală.

Unele plante pot fi otrăvitoare pentru animale, dar dacă îngrijitorul lucrează împreună cu medicul veterinar, botanistul/grădinarul la proiectarea programelor de îmbogăţire a mediului cu frunzar, aceasta nu poate deveni o problemă.

Când recurgeţi la alte obiecte, trebuie să vă asiguraţi că sunt rezistente şi nu conţin muchii ascuţite sau nu se pot rupe şi forma muchii ascuţite care ar putea provoca tăieturi animalelor şi să nu conţină toxine care să le afecteze sănătatea în caz de ingestie.

Este posibil să apară simptome de stres şi comportament anormal în fiecare program nou de enrichment – deci trebuie să privim, să învăţăm, poate să ne bucurăm de rodul muncii noastre, să ne simţim în siguranţă şi mai ales SĂ ÎNREGISTRĂM ÎNTREAGA PROCEDURĂ ŞI REZULTATUL EI. MTH

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect