Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow 200 de ani de Darwin
200 de ani de Darwin PDF Imprimare E-mail

200 de ani de Darwin

Charles Robert Darwin 12 feb. 1809 – 19 aprilie 1882.

Darwin este un naturalist englez renumit pentru documentarea evoluţiei şi pentru teoria sa privind funcţionarea acesteia, cunoscută ca darwinism. Teoriile sale evoluţioniste, promovate în special prin două lucrări –Asupra originii speciilor prin selecţie naturală (1859) şi Originea omului şi selecţie legată de sex (1871)—au exercitat o influenţă profundă asupra gândirii ştiinţifice ulterioare.

Darwin era fiul lui Robert Waring Darwin, cu unul dintre cele mai mari cabinete medicale din afara Londrei şi nepotul medicului Erasmus Darwin, autorul lucrării Zoonomia, sau legile vieţii organice şi al întreprinzătorului artizan Josiah Wedgwood. Darwin s-a bucurat astfel de un loc sigur în rândul clasei mijlocii superioare a profesiunilor liberale care i-a oferit avantaje sociale şi profesionale considerabile.

Tinereţea şi educaţia

Mama lui Darwin a murit când el avea doar opt ani. În alte privinţe, s-a bucurat de o copilărie privilegiată, răsfăţat şi încurajat de surori care îl adorau, un frate mai mare şi numeroasele familii Darwin şi Wedgwood. Avea un viu interes în colectarea de mostre şi investigaţii în domeniul chimiei, dar la şcoala din Shrewsbury, unde a fost un elev neinspirat, directorul, Dr. Samuel Butler, punea accentul pe clasici şi l-a mustrat public pe Darwin pentru că îşi pierdea timpul cu experimente de chimie.

La vârsta de 16 ani a fost trimis să studieze medicina la Universitatea din Edinburgh, unde a fost şocat de intervenţiile chirurgicale efectuate fără anestezie. În cei doi ani petrecuţi în Scoţia, Darwin a profitat de prietenia cu zoologul Robert Grant, care l-a introdus în studiul animalelor marine şi a geologului Robert Jameson, are i-a alimentat interesul tot mai puternic faţă de istoria Pământului.

Dezamăgit de lipsa de interes a lui Darwin faţă de medicină, tatăl l-a trimis în 1827 la Universitatea din Cambridge să studieze teologia. În acea perioadă Darwin a îmbrăţişat credinţele convenţionale ale bisericii anglicane. Foia sa matricolă de la Christ's College a fost la fel de lipsită de realizări ca şi cea din Edinburgh.

Şi-a făcut mulţi prieteni cu care mergea la vânătoare, trageri cu arma, călărie şi alte sporturi. Cambridge nu oferea încă licenţe în ştiinţele naturale dar, îndrumat de vărul său mai mare, William Darwin Fox (entomolog care i-a inspirat pasiunea de o viaţă pentru colectarea coleopterelor), Darwin a intrat în cercul de cercetători de la Cambridge condus de botanistul cleric John Stevens Henslow.

Ajuns curând un frecvent participant la zilele cu "uşile deschise" organizate de Henslow, Darwin îl însoţea pe acesta în plimbările zilnice şi a devenit cunoscut ca "omul care merge cu Henslow." Henslow a încurajat la Darwin entuziasmul pentru  ştiinţă şi încrederea în abilităţile proprii.

Plecând de la Cambridge în primăvara anului 1831 Darwin, cae se pregătea pentru o călătorie ştiinţifică în Insulele Canare, a citit Relatarea personală a călătoriilor lui Alexander von Humboldt în regiunile echinoxului pe noul Continent, un jurnal de călătorie ştiinţific în regiunile centrale şi nordice ale Americii de Sud. La recomandarea lui Henslow, l-a însoţit pe Adam Sedgwick, profesor Woodwardian de geologie la Cambridge, într-un tur de trei săptămâni în nordul Ţării Galilor pentru a învăţa explorarea geologică de teren.

În august 1831, la recomandarea lui Henslow adresată Amialităţii, Darwin a fost invitat să se alăture ca naturalist neplătit expediţiei pe vasul Beagle. Nava trebuia să studieze coastele de est şi de vest ale Americii de Sud şi să continue în insulele Pacificului pentru stabilirea unui lanţ de staţii cronometrice.  

Henslow l-a sugerat pe Darwin ca observator acut şi tovarăş pentru tânărul căpitan aristocrat, Robert FitzRoy. (Beagle avea deja un naturalist-chirurg, pe care însă FitzRoy îl considera nepotrivit social.) Robert Darwin a refuzat mai întâi să-şi dea consimţământul deoarece credea că este o misiune periculoasă care nu îl va ajuta pe Charles în cariera sa. Însă la intervenţia cumnatului său, Josiah Wedgwood II, s-a răzgândit.

La 27 decembrie 1831, Charles Darwin a plecat din Plymouth, Anglia., la bordul vasului Beagle, un bric cu 10 tunuri reamenajat ca vas cu trei catarge. Călătoria, planificată să dureze doi ani, a durat cinci şi în tot acest timp Darwin a făcut notaţii meticuloase şi a trimis în ţară mostre geologice şi biologice.

***

Multe instituţii din lume organizează anul acesta diferite acţiuni pentru sărbătorirea bicentenarului naşterii lui Darwin unele pe tot parcursul anului – dacă vreţi să începeţi de undeva vă sugerez să citiţi informaţiile de pe pagina de unde am cules cele de mia sus:

http://www.crystalinks.com/darwin.html

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect