Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Ce este conservarea?
Ce este conservarea? PDF Imprimare E-mail

Ce este conservarea?

În primul rând şi cel mai important, conservarea este o ştiinţă socială tot mai mult recunoscută ca ştiinţa celor care colaborează cu succes în beneficiul tuturor.

Conservarea cuprinde o serie de elemente care se îmbină şi formează tabloul complet: educaţie, păstrarea habitatelor, cercetare in situ şi ex situ şi programe de reproducţie în captivitate. Fiecare depinde de celelalte în obţinerea rezultatelor de succes.

Naturalistul Robert Pyle a remarcat că “din ignoranţă ecologică se naşte indiferenţa: putem alege să ne pese numai de ceea ce cunoaştem.  De ceea ce nu recunoaştem, cu siguranţă nu ne va păsa.” Nu vom putea păstra speciile sălbatice şi locurile cu mediu natural ale lumii dacă nu le recunoaştem valoarea şi meritele intrinseci, în afara câştigurilor sau stimulilor economici. În final, trebuie să acordăm valoare “naturii de dragul naturii” nudoar ca resursă de exploatat.

Rod Mast de la Conservation International scrie că “realitatea muncii de conservare nu este cu precădere legată de animale, plante şi ecosisteme. Natura are deja un plan. Mai curând, conservarea are de-a face cu oamenii”. 

Oamenii obişnuiţi sunt şi ei importanţi pentru conservare. Acţiunile noastre, de la ceea ce alegem să mâncăm la hainele pe care le purtăm, lucrurile pe care le cumpărăm şi vehiculele pe care le conducem afectează mediul, plantele şi animalele planetei. Învăţând cum să ne minimizăm “amprenta” asupra planetei şi încurajându-i pe ceilalţi să o facă, cu toţii — oameni de ştiinţă sau studenţi — putem ajuta la încetinirea valului de dispariţii în masă. 

Am menţionat şi altă dată conceptul de sustenabilitate în zoo şi faptul că vizitatorii zoo vor lua cu ei mesajul conservării mai uşor dacă le oferim lucruri de văzut şi de auzit pe care le pot urma activ după ce ne vizitează.  Nu trebuie doar să reciclăm materiale precum hârtia, metale, sticla etc. şi să utilizăm materiale cu procent reciclat în tot ce priveşte publicaţiile şi hârtia de scris ci să şi arătăm vizitatorilor că o facem – şi să le putem explica de ce o facem!

În acest scop, poate nu veţi găsi încă fonduri pentru instalarea toaletelor moderne fără apă pentru a economisi resurse (şi bani), dar puteţi explica acelaşi concept introducând o cărămidă în rezervorul toaletei pentru a economisi mulţi litri de apă şi reduce factura. Puteţi de asemenea arăta cum utilizaţi echipamente noi, eficiente energetic şi mai puţin poluante – dacă încă nu le aveţi puteţi utiliza şi disemina metode de reducere a consumului de hârtie, apă şi energie. 

Trebuie de asemenea, pe cât posibil, readuce în pământ o parte din resturile alimentare de la masa noastră sau din unităţile de alimentaţie publică adăugate la deşeurile  natural provenite de la erbivorele din Zoo pentru compost – acesta fiind, desigur, un produs vandabil care ar putea aduce finanţare pentru zoo – sau şi mai bine pentru proiecte de conservare proprii.

MTH

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect