Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Numarul pasarilor alpine īn descre_tere datorita pārtiilor de schi la mare altitudine
Numarul pasarilor alpine īn descre_tere datorita pārtiilor de schi la mare altitudine PDF Imprimare E-mail

CERCETARE

 Numărul păsărilor alpine în descreştere datorită pârtiilor de schi la mare altitudine

Pârtiile de schi la mare altitudine afectează serios păsările alpine, au descoperit pentru prima dată ecologii. În numărul din ianuarie al Jurnalului de Ecologie Aplicată, ecologi italieni avertizează că pistele de schi situate în golul alpin au ca rezultat scăderea numărului de specii şi de populaţii de păsări comparativ cu păşunile naturale de la altitudini similare. Dezvoltatorii de schi trebuie să utilizeze tehnici noi, nepericuloase pentru mediu, pentru construcţiile de piste viitoare, spun ei.

Potrivit Prof. Antonio Rolando şi colegilor săi de la Universitatea din Torino: "Sporturile de iarnă reprezintă o ameninţare potenţial gravă pentru conservarea habitatului natural din Alpi.  În construcţia pârtiilor de schi se utilizează buldozere şi lopeţi mecanice pentru săpături şi nivelări. Într-o măsură mai mică, prin schi şi pregătirea pârtiilor cu vehicule de nivelare a zăpezii, poate fi afectată şi vegetaţia. Pistele de schi de pe care s-au recoltat probe erau zone devastate ecologic, de pe care dispăruse şi/sau fusese grav afectată vegetaţia de arbuşti şi ierburi indigene şi însămânţările artificiale – unde existau – generaseră un covor de iarbă de foarte slabă calitate.

"Cercetând partea superioară a Văii Susa – locul unde s-a desfăşurat anul trecut Olimpiada de iarnă – şi masivele Monte Rosa şi Monte Bianco din Alpii occidentali italieni, echipa a măsurat numărul de păsări şi de specii de păsări de pe şapte amplasamente de la altitudini de 2010 m şi 2892 m.

Ei au constatat că, spre deosebire de pajiştile naturale, pe pistele de schi există mai puţine specii şi un număr mai mic de păsări. Zonele apropiate de pârtiile de schi au de asemenea de suferit, susţinând un număr redus de păsări. E pârtiile de schi au fost găsite mai puţine artropode, ceea ce sugerează că lipsa hranei ar putea fi cauza depistării unui număr atât de mic de păsări pe aceste amplasamente.

"Peste un sfert din cele 26 de specii de păsări cuprinse în acest studiu – inclusiv potârnichea de stâncă, cioara cu ciocul roşu şi pietrarul sur – sunt clasificate ca specii de interes de conservare în Europa," spune Prof. Rolando.

Cu cât ninsoarea la latitudini inferioare devine mai puţin fiabilă, zonele alpine d mare altitudine devin tot mai importante pentru industria schiului. Pentru a permite coexistenţa schiorilor şi păsărilor, dezvoltatorii vor trebui să-şi schimbe modul de lucru. Potrivit prof. Rolando: "Menţinerea speciilor de păsări în aceste zone poate implica dezvoltarea unor modalităţi noi, mai nepericuloase pentru mediu de construire a pistelor, de exemplu prin simpla îndepărtare a rocilor sau nivelarea suprafeţelor celor mai accidentate de teren pentru a păstra cât mai mult posibil solul şi vegetaţia naturală.

" Blackwell Publishing Ltd.. "Alpine Bird Numbers On The Slide Due To High-altitude Ski Runs." ScienceDaily 17 January 2007. 13 January 2009 <http://www.sciencedaily.com­ /releases/2007/01/070116205514.htm>.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect