Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Infeccia cu viermi tricocefali
Infeccia cu viermi tricocefali PDF Imprimare E-mail

Infecţia cu viermi tricocefaliTrichuriasis   (trichiuriaza). 

Ce este viermele tricocefal?

Tricocefalii sunt o familie de paraziţi car provoacă boala numită trichiuriaza.  Larvele acestor viermi ca şi exemplarele adulte pot trăi în intestinele animalelor sau omului, cauzând boli intestinale. Viermele adult depune ouă, pe care le răspândeşte prin fecalele indivizilor infestaţi contribuind la răspândirea bolii în continuare. Tricocefalii se întâlnesc în întreaga lume, mai ales în zonele calde cu climă umedă.

Ce animale sunt infestate cu aceşti viermi?

Tricocefalii apar la speciile de canide domestice şi sălbatice (de exemplu câini şi lupi). Pot fi întâlniţi şi la porcul domestic şi mistreţ. Alte specii de tricocefali infestează diferite specii de animale; astfel că viermii care infestează câinii nu sunt aceiaşi care apar la porc. Tricocefalii nu se transmit de la câine la porc. Primatele inferioare omului şi alte specii de animale pot fi şi ele infestate cu tricocefali.

Cum ajung tricocefalii la animale?

Animalele sunt infestate de tricocefali prin ingestia ouălor ce se dezvoltă în formele larvare şi apoi adulte în organismul lor. Ouăle trec în fecalele animalului infestat şi această contaminare a mediului este sursa expunerii pentru animalele susceptibile. N condiţii ideale, ouăle de tricocefali pot supravieţui în mediu timp de mulţi ani.

Cum sunt afectate animalele de aceşti viermi?

Majoritatea cazurilor de infestare cu tricocefali nu prezintă semne de îmbolnăvire. Unele animale pot prezenta o stare mai proastă (păr încurcat în blană, corp slăbit) sau li se pot reduce performanţele. Infestările avansate cu paraziţi pot fi asociate cu diaree, cu sau fără sângerare, pierdere în greutate şi letargie. În aceste cazuri, viermii pot cauza şi pierderi de sânge sau anemie.

Oamenii pot fi infestaţi cu tricocefali?

Oamenii se pot infesta prin ingestia de sol sau apă contaminate cu fecale de animale sau persoane infestate. Cele mai multe cazuri la om nu prezintă simptome de boală. Infestările grave pot provoca simptome gastrointestinal, mia ales la copii. Printre acestea se pot număra dureri abdominale, diaree şi prolaps rectal; este posibilă şi o întârziere a creşterii.

Cum îmi pot proteja animalele de tricocefali?

Cazarea animalelor în condiţii de minimizare a expunerii la sol contaminat şi cu facilităţi de spălare şi îndepărtare a fecalelor reprezintă cea mai bună metodă de prevenire.

Cum îmi pot proteja personalul şi vizitatorii de infestare?

O bună igienă şi tratarea animalelor infectate va reduce posibilităţile de expunere pentru om. (Adaptare după Iowa State University  Centrul de Sănătate Publică Fişe de date)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect