Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Noua specie invaziva de pe_ti pa trunde Ón delta fluviului Ebro
Noua specie invaziva de pe_ti pa trunde Ón delta fluviului Ebro PDF Imprimare E-mail

ACVARII

Nouă specie invazivă de peşti pătrunde în delta fluviului Ebro

O echipă spaniolă de cercetători a studiat şi descris pentru prima dată în Europa răspândirea speciei de ţipari dojo (Misgurnus anguillicaudatus). Acest peşte provine din Asia orientală şi a fost pentru prima dată descoperit în delta fluviului Ebro în 2001. De atunci a ocupat diferite porţiuni ale fluviului printr-o înmulţire fulgerătoare şi este acum stabilit definitiv. Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca noi teritorii să fie ocupate în anii următori, ameninţând supravieţuirea speciilor indigene.

Răspândirea speciei Misgurnus anguillicaudatus un fel de ţipar din aceeaşi familie ca şi colmilleja (Cobitis Paludica) din Spania şi Portugalia, este într-o situaţie contrastantă faţă de declinul peştilor indigeni în râurile şi zonele umede din întreaga Peninsulă Iberică, unde sunt ameninţate 80% dintre specii. Introducerea speciilor provenite din diferite zone este una dintre cele mai grave ameninţări ale conservării biodiversităţii, după cum explică acest studiu publicat în ultima ediţie a Biological Invasions [Invazii biologice].

“Ecosistemele acvatice de pe continent sunt cel mai grav afectate de specii invazive, iar populaţiile de peşti sunt cele mai devastate,” declară pentru SINC Miguel Clavero, autorul principal al raportului, cercetător la Centrul de Tehnologie Forestieră din Catalonia. Astăzi, majoritatea bazinelor hidrografice din Peninsula Iberică conţin mai multe specii străine decât indigene.

Ţiparul dojo este un mic peşte gălbui lung de 20cm, pentru prima oară descoperit în 2001 în Sèquia Mare, canal ce străbate bogatele câmpuri din delta fluviului Ebro, aflate în emidelta nordică (pe partea stângă a fluviului), deşi au fost văzute exemplare şi în cursul principal al fluviului. În câţiva ani, ţiparul dojo a ajuns să ocupe cea mai mare parte a emideltei şi .s-a deplasat spere sud, unde a fost pentru prima dată găsit în 2005.

Clavero explică: “astăzi, specia ocupă cel puţin 31 cadrane UTM 1x1km din interiorul deltei şi au fost capturate mai multe mii de exemplare în cursul operaţiunilor de monitorizare a ihtiofaunei desfăşurate în arcul Naţional Delta Ebrului”. Există o mare probabilitate ca specia să se răspândească în zone noi. De fapt, cercetătorii arată că în primăvara anului 2007 ţiparul dojo a fost depistat în bazinul râului Onyar, afluent al fluviului Ter, într-o zonă foarte apropiată de centul urban Girona.

Salinitatea reprezintă o barieră

În ciuda răspândirii sale rapide, Clavero şi echipa sa au arătat că distribuţia ţiparului dojo “pare să fie restricţionată prin salinitate”, deoarece nu ocupă decât ape cu salinitate redusă. cesta este un motiv pentru care peştele nu a pătruns în lagune, mlaştini sau alte zone umede din deltă.

“Prezenţa ţiparului dojo, ca şi în cazul majorităţii speciilor invazive de peşti din delta fluviului Ebro este legată de curgerea continuă a apei de râu din aducţiunea de la lacul de acumulare Azud de Xerta pentru irigarea câmpurilor, care ocupă 60% din suprafaţa deltei,” arată cercetătorul.

Introducerea speciei reprezintă o ameninţare

Cercetătorii sunt de părere că populaţia de ţipari dojo a apărut mi întâi în delta fluviului Ebro “după ce câteva exemplare au evadat din instalaţiile de creştere şi distribuţie a peştilor tropicali”. Centrele de creştere şi expunere a peştilor exotici reprezintă un pericol serios şi “un epicentru pentru procesul de invazie biologică”.

Acest peşte ar putea fi răspunzător pentru stabilirea în zonă a pleteminţilor parazitari şi ar putea concura indirect cu speciile indigene pe resursele disponibile. “Fiecare nouă specie care apare într-un ecosistem are impact asupra celorlalţi ocupanţi care, cel puţin în cazul peştilor, este întotdeauna negativ,” subliniază cercetătorul. În bazinul inferior al fluviului Ebro, prezenţa ţiparului dojo ar putea ameninţa supravieţuirea salariei de apă dulce (Salaria fluviatilis) şi cobitidei colmilleja (Cobitis paludica).

Ţiparul dojo este, după părerea lui Clavero, una dintre cele mai recent introduse specii invazive din Peninsula Iberică . Cu corpul său alungit şi destul de turtit, este un peşte adaptat vieţii în ape cu curent lent, în care se hrăneşte cu melci şi larve de insecte. Poate supravieţui la temperaturi aproape de îngheţ şi tolerează niveluri foarte scăzute de oxigen dizolvat.

Deşi mai puţin comun în Europa, el se răspândeşte în alte zone ale lumii cum ar fi insulele Filipine, Statele Unite, Asia Centrală, Australia şi diferite insule din Pacific, unde este crescut ca peşte de acvariu, ca şi ca momeală sau sursă de hrană pentru alte specii.

Referinţe: Josep María. On the establishment and range expansion of oriental weatherfish (Misgurnus anguillicaudatus) in NE Iberian Peninsula. Plataforma SINC (2009, January 20). New Invasive Fish Spreads Through The Ebro Delta. Biological Invasions, 2008; 10 (8): 1327 Franch, Nati; Clavero, Miguel; Garrido, Montse; Gaya, Norbert; Lopez, Verónica; Pou-Rovira, Quim; Queral, ScienceDaily. Retrieved January 25, 2009, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/01/090114095105.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect