Animale


Receive HTML?

Home arrow Pagina ingrijitorului arrow Rolurile personalului zoo Ón managementul bunastarii animalelor
Rolurile personalului zoo Ón managementul bunastarii animalelor PDF Imprimare E-mail


Evaluarea bunăstării animalelor din zoo este un proces care funcţionează în perioade diferite şi constă din:
Evaluarea zilnică permanentă ca îndatorire a îngrijitorului
Audit şi analiză periodică a bunăstării şi stării adăposturilor şi modului de gospodărire a colecţiei
Apreciere specifică fiecărei specii din punct de vedere al schimbărilor de grup social/adăpost
Inspecţii Regulate la Zoo
Acest niveluri diferite de apreciere a bunăstării se completează una pe alta. Fiecare participant, de la îngrijitorul începător la conducerea instituţiei, este implicat în acest proces şi pe parcursul unui an fiecare are obligaţii proprii faţă de animalele din colecţie. Fiecare zoo diferă din punct de vedere al organizării şi rolurile îngrijitorilor, îngrijitorilor şefi şi curatorilor sunt cele de mai jos:
Îngrijitor – angajat care răspunde direct de îngrijirea animalelor prin oferirea regimului alimentar şi întreţinerea spaţiului expoziţional. Aceasta poate fi o persoană nou angajată şi relativ fără experienţă sau dimpotrivă, un bun cunoscător al particularităţilor unei specii.
Îngrijitor şef – angajat care se ocupă în continuare de aspectele practice ale îngrijirii animalelor, dar în plus răspunde de îngrijitori şi comportamentul acestora.
Curator – Angajat responsabil cu planificarea colecţiei, care are o imagine generală a personalului şi răspunde de sistemele existente (gestionare, raportare etc.).
Aceste roluri pot fi mai fluide în instituţiile mai mici cu o structură mai puţin rigidă. De exemplu, personalul de îngrijire poate fi direct subordonat curatorilor şi îngrijitorii şefi directorilor. Ceea ce este important este să existe proceduri, indiferent de mărimea instituţiei, care să permită comunicarea efectivă în rezolvarea problemelor.
Rolul îngrijitorului
Îngrijitorul este persoana de la faţa locului care asigură cele mai bune standarde de bunăstare animalelor din zoo şi deci trebuie să înţeleagă bine comportamentul şi ‘normele’ fizice pentru fiecare specie de care se îngrijesc. Cele de mai jos se aplică îndeosebi personalului de îngrijire;
• toate animalele trebuie să fie văzute clar şi inspectate zilnic. Inspecţia iniţială trebuie făcută la prima oră de dimineaţă. Apoi, ori de câte ori este posibil pe parcursul zilei  trebuie făcute observaţii suplimentare.
• îngrijitorii trebuie să caute semne de accidentare
• îngrijitorii trebuie să caute semne de îmbolnăvire (la animale, dar şi în ţarcuri)
 • îngrijitorii trebuie să caute semne de comportament anormal la fiecare animal şi în relaţia cu alte animale din grup (dacă este cazul)  
• îngrijitorii trebuie să caute indicii de schimbare generală a semnelor de bunăstare,
• îngrijitorii trebuie să răspundă de asemenea în caz de raportare de către vizitatori a unei stări anormale, sau situaţii care poate afecta bunăstarea
• îngrijitorii trebuie să asigure întreţinerea spaţiilor de expunere la vele mai înalte standarde de igienă,
• îngrijitorii trebuie să ofere alimentele într-o prezentare, adecvare şi stare corespunzătoare .
• îngrijitorii trebuie să monitorizeze utilizarea anumitor obiecte , materiale sau sisteme de enrichment – Îngrijitorii cu experienţă trebuie să se refere mereu la experienţele anterioare cu specia sau indivizii respectivi. Îngrijitorii practicanţi şi începătorii trebuie pregătiţi pentru identificarea problemelor potenţiale în cadrul instructajelor de iniţiere – aceasta este o obligaţie a personalului cu vechime. În particular, îngrijirea constantă, longitudinală, este importantă pentru detectarea schimbărilor intervenite la indivizi sau grupuri.
Dacă se observă orice abatere faţă de aspectul fizic sau comportamentul normal, îngrijitorul are obligaţia de a raporta acest fapt superiorului direct. Acesta poate fi îngrijitorul şef, un curator medic sau asistent veterinar. În practică, îngrijitorii debutanţi la zoo raportează verbal problemele de bunăstare unui îngrijitor mai vechi, acestea putând fi apoi înregistrate în evidenţele sectorului şi ale parcului. Trebuie deci să existe proceduri de raportare scrisă şi verbală şi de înregistrare. Sistemul existent trebuie să fie inclusiv, astfel încât orice îngrijitor să poată raporta problemele, indiferent de vechime şi funcţie.
Rolul îngrijitorului şef / curatorului
Îngrijitorii şefi/curatorii trebuie să acorde atenţia necesară oricărei probleme legate de bunăstarea animalelor ce le este adusă la cunoştinţă. Au obligaţia de a îngriji toate speciile de are răspund şi trebuie să:
• răspundă fie prin inspectarea animalelor respective fie prin raportarea problemelor la superiorii lor
• în cazul identificării unei probleme de bunăstare a animalelor, să găsească soluţii, împreună cu restul angajaţilor, de a rezolva problema,
• în caz de accidentare şi/sau îmbolnăvire, să raporteze acestea veterinarului, acordând tratamentul/îngrijirile adecvate de la caz la caz,
• s instaureze sisteme care să permită raportarea eficientă a problemelor d bunăstare,
• să răspundă de organizarea instruirii îngrijitorilor pentru identificarea problemelor de bunăstare.
• pe termen mai lung, să planifice spaţii expoziţionale adecvate care să asigure bunăstarea şi/sau să selecteze specii ce ar putea fi expuse în spaţiile existente menţinând aceleaşi standarde înalte de bunăstare. Tot restul personalului trebuie implicat în planificarea spaţiilor expoziţionale.
Rezumat după:  The Zoos Forum Handbook – DEFRA (UK)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect