Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Asigurarea luminii ultraviolete Ón captivitate pentru papagalii cenusii
Asigurarea luminii ultraviolete Ón captivitate pentru papagalii cenusii PDF Imprimare E-mail
Asigurarea luminii ultraviolete în captivitate pentru papagalii cenuşii

Psittacinele aflate în natură sunt expuse în mod normal la două lungimi de unde ultraviolete al radiaţiei solare denumite UVA (315-400 nm) şi UVB (290-315 nm). Ambele forme de radiaţii ultraviolete sunt vitale pentru comportamentul normal al papagalilor şi funcţiunile fiziologice.

Funcţia UVA la Psittacine este importantă pentru vederea normală a păsării, care le permite să vadă penajul ce reflectă radiaţia UV. S-a demonstrat că 72% dintre papagali au penaj care reflectă UV,deci este de aşteptat ca radiaţia UVA să joace un rol important în activităţile de reproducţie şi comportamentul normal la acest grup de păsări.

Funcţia of UVB la Psittacine. Păsările pot obţine vitamina D din regimul alimentar sau prin sinteza endogenă datorită acţiunii radiaţiei UVB asupra precursorilor vitaminei D secretaţi pe zonele lipsite de pene ale pielii. Vitamina D se formează printr-o serie de reacţii biochimice complexe din organismul păsării care implică ficatul şi rinichii. După ce se formează o cantitate suficientă de D3 prin acţiunea radiaţiei UVB, prin radiaţie solară adiţională provitamina D3 se transformă în soi compuşi biologic inactivi.

Aceasta explică de ce nu a fost raportat nici un caz de hipervitaminoză D în urma expunerii excesive la lumina UVB. Acest fapt contrastează cu hipervitaminoza D în urma ingerării de vitamină D în exces, comunicată ca apărând la papagali, în special la Ara.

S-a demonstrat că pui au nevoie de expunere 30 minute la radiaţie UVB artificială dacă sunt hrăniţi cu o dietă săracă în D3 pentru a putea produce suficientă vitamină D pentru a preveni tulburările în metabolismului calciului.

Asigurarea expunerii la radiaţii UVB şi UVA prin lumina solară directă nefiltrată reprezintă modalitatea optimă de asigurare a radiaţiilor UVB şi UVA. Trebuie să se ţină seama de faptul că la latitudinile nordice cantitatea de radiaţie ultravioletă primită de păsări se reduce comparativ cu habitatul lor ecuatorial.

Lumina ultravioletă necesară pentru sinteza endogenă a vitaminei D3 poate fi asigurată şi artificial cu ajutorul lămpilor concepute pentru obţinerea radiaţiei UVB şi UVA, denumite şi lămpi cu spectru integral.

Expunerea la radiaţia UVB a fiecărui animal depinde de comportamentul de însorire, distanţa faţă de lumină şi prezenţa filtrelor UVB între pasăre şi lampă. Cantitatea de UVB produsă artificial de lămpi scade după o anumită perioadă de timp, de aceea lămpile trebuie înlocuite periodic (cel puţin o dată la 6 luni, practic).

Se ştie că transformarea provitaminei D3 în vitamina D3 depinde de temperatură şi că în climele mai reci este util să se asigure căldură. Producţia de UVB acelor mai multe lămpi este descrisă ca procent de UVB şi nu ca iradiere, de aceea se recomandă să se utilizeze un bec care produce 2,4% UVB.

(Michael Stanford BVSc, MRCVS Tarporley, Cheshire, Regatul Unit)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect