Animale


Receive HTML?

Home arrow Educatie arrow TEORIA EDUCATION
TEORIA EDUCATION PDF Imprimare E-mail
TEORIA EDUCATION

Aceasta oferă informaţii de fundamentare şi câteva considerente teoretice şi filozofice asociate dezvoltării şi aplicării ‚educaţiei zoo’.
Deşi fiecare colecţie de animale îşi are propriile oportunităţi şi limitări, educaţia zoo trebuie să îşi propună să nu se limiteze la animalele expuse ci să transmită un mesaj mai larg, să facă legătura cu programele şcolare şi universitare şi să faciliteze dezvoltarea conştientizării şi acţiunii pentru mediu.
Ce este educaţia zoo?
Educaţia zoo este o disciplină holistică destinată vizitatorilor grădinilor zoologice, personalului şi comunităţii mai largi, care îşi propune să:
• promoveze înţelegerea, preocuparea şi respectul faţă de biodiversitate, animale şi lumea naturală
• încurajeze acţiunea pentru un viitor durabil
Educaţia zoo include principiile educaţiei de mediu şi ale domeniului în plină dezvoltare al educaţiei pentru sustemnabilitate. Ea nu se limitează la transmiterea de informaţii prin interpretare grafică şi contact personal direct, iar experienţa de educare este influenţată, de exemplu, de speciile expuse şi la organizarea exponatelor, grădină, comportamentul animalelor, mediile comerciale şi de alimentaţie publică şi problemele de transport/parcare.
Programele de educare trebuie să recunoască faptul că mediul în captivitate nu este cel natural. Proiectul spaţiului expoziţional poate simula un decor ‘natural’ dar există limite: instituţiile zoologice trebuie să recunoască acest fapt şi să-l utilizeze ca piatră de temelie în ilustrarea principiilor ecologice.
Creşte tot mai mult conştientizarea faptului că nu putem despărţi problemele mediului de cele ale dezvoltării şi cele economice…forma în care educăm se îndreaptă spre un scop social – dorim să producem o schimbare de comportament uman care să determine utilizarea durabilă a resurselor pământului. …învăţarea trebuie să fie o plăcere… dar… şi să se bazeze foarte serios pe principii şi concepte educaţionale clar definite.
(Doug Hulyer, WWT, 1990)
Grădinile zoo au posibilitatea de a instiga programe de educaţie pentru mediu care să motiveze oamenii să treacă la acţiune. …Educatorii zoo vin în contact cu un public ţintă variat cu care poate dezvolta concepte, dezvolta deprinderi şi încuraja atitudini… (Malcolm Whitehead, WWT, 1995)
Educaţia pentru mediu
Definiţia clasică a educaţiei de mediu dată de IUCN în 1970 este: Educaţia pentru mediu este procesul de recunoaştere a valorilor şi de clarificare a conceptelor în vederea dezvoltării deprinderilor şi atitudinilor necesare pentru a înţelege şi aprecia legăturile reciproce care există între om, cultura sa şi  mediul bio-geografic în care trăieşte.
 Bună educaţie zoo este o formă specializată de educaţie pentru mediu.
Educaţia pentru mediu trebuie să ofere experienţe de rezolvare a problemelor, luare a deciziilor şi participare, ţinând seama în acelaşi timp de aspectele de educaţie ecologică, politică, economică, socială, estetică şi morală. Ea se referă de asemenea la promovarea schimbărilor de atitudine şi comportament.
Educaţia pentru mediu nu se referă pur şi simplu la ‘salvarea balenelor’ ci la dezvoltarea aprecierii faţă de minunata lume naturală şi a sentimentului dorinţei de a le salva. Se referă la sensibilizarea oamenilor şi întărirea credinţei şi atitudinilor lor astfel încât să dorească să trăiască în mod durabil. O instituţie zoo este mediul favorabil pentru a facilita şi promova aceste aspecte. Contactul cu elementele realităţii angajează toate simţurile, nu numai intelectul
(Professor David Orr, 1993)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect