Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Lincsi iberici reintrodusi Ón natura
Lincsi iberici reintrodusi Ón natura PDF Imprimare E-mail

Cercetători în cadrul programului LIFE pentru salvarea linxului iberic vor elibera în natură în 2009 mai mulţi lincşi născuţi în captivitate. Linxul iberic este considerat ca una dintre cele mai rare specii de feline.

Populaţia din natură a scăzut de la 1100 de exemplare în 1980 la doar o sută în 2000. Acum numărul estimat al acestor animale este de 180 dintre care doar patruzeci de femele capabile de reproducţie. Linxul iberic este cunoscut şi ca linx spaniol sau linx pardel (Lynx pardinus).

Animalul seamănă cu linxul european, dar este de talie mai mică şi are mai multe pete negre. Are o lungime de 80-110 cm şi o înălţime de 60-70 cm măsurată la umăr. Greutatea animalului este de circa treisprezece kg. Are coada scurtă cu capătul negru.

Principala hrană o constituie iepurii de casă, dar se hrăneşte şi cu alte rozătoare şi iepuri de câmp. Linxul iberic trăieşte în păduri mediteraneene deschise şi în maquis, atât la şes cât şi în zone montane, unde să găsesc mulţi iepuri.

Dezvoltarea agriculturi i-a redus habitatul, dar linxul iberic a putut supravieţui în zonele montane. Dar răspândirea mixomatozei, care a făcut ca o mare parte a populaţiei de iepuri să dispară, a afectat indirect şi populaţia de lincşi.

Mici grupuri separate mai trăiesc izolat în sudul Spaniei, în zonele muntoase ale Sierrei şi în zonele umede din Coto Doñana de pe litoralul atlantic.

În Sierra de Andújar, situaţi lincşilor s-a îmbunătăţit uşor în ultimii ani, datorită programului de creştere a iepurilor, în care se utilizează mari suprafeţe îngrădite. Aceste zone au o vegetaţie naturală şi galerii în care pot cuibări iepurii.

Programul LIFE este activ în Spania şi are ca scop prevenirea extincţiei linxului iberic. Anul acesta şaizeci de lincşi iberici în centrele de reproducţie şi în natură. La sfârşitul verii lui 2009, este planificată eliberarea în natură a două perechi de lincşi şi a câtorva exemplare tinere.

www.lynxexsitu.es

Rezumat din European Zoo Nutrition Centre. 

În acest proiect sunt implicate guvernul spaniol, Uniunea Europeană şi WFF.

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect