Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Dragostea la paianjen: Cei mici obtin mai mult
Dragostea la paianjen: Cei mici obtin mai mult PDF Imprimare E-mail

Dragostea la păianjen: Cei mici obţin mai mult

Masculii de talie mare câştigă în faţa celor mai mici în întrecerile corp la corp pentru împerechere, însă masculii mai mici sunt parteneri sexuali mai buni deoarece se maturizează mai rapid şi se deplasează mai repede, după cum dezvăluie un nou studiu pe păianjenii cu  spatele roşu.

Publicat în numărul curent online al Journal of Evolutionary Biology, studiul demonstrează importanţa maturizării în definirea succesului reproducţiei şi paternităţii. În câmpuri îngrădite, cercetătorii au simulat două situaţii concurenţiale care favorizează dezvoltarea unor masculi de păianjen cu spatele roşu (Latrodectus hasselti) de talii diferite. Masculii de talie mai mare au avut mai mul succes în montarea şi impregnarea femelelor atunci când concurau direct cu exemplare de masculi de talie mai mică. Însă, când s-a acordat masculilor mai mici, cu maturizare mai rapidă, o zi avans, care să reflecte maturizarea lor mai rapidă în natură, rata paternităţii acestora a crescut de zece ori comparativ cu a masculilor  de talie mai mare. 

Ritualul de nuntă la păianjenii cu spatele roşu durează circa 50 de minute dacă se dă luptă între masculi şi 4,5 ore în cazul masculilor singuri, fără concurenţi. Copulaţia durează între 6 - 31 minute, iar masculi sunt de obicei răniţi sau ucişi în acest proces.

„Rezultatele arată că masculii mai mari nu dispun de toate avantajele,” spune autorul principal, cercetător postdoctoral la UNSW, Dr Michael Kasumovic, care a scris lucrarea împreună cu Maydianne Andrade de la Universitatea din Toronto. „Natura favorizează atât păianjenii mari cât şi pe cei mici în circumstanţe diferite. Masculii de talie mare au un proces de maturizare mai lent, fiind deci incapabili să caute şi să se împerecheze cu femelele şi să producă urmaşi în acelaşi ritm cu masculii de talie mai mică.”

„Talia mare şi armele disponibile pot prezic bine calităţile competitive ale unui mascul deoarece aceste trăsături în ajută să domine masculii de talie mai mică în lupta pentru hrană şi drepturi de reproducţie. Însă dovezile aduse de studierea musculiţelor, muştelor de bălegar şi gărgăriţelor arată că masculii de talie mai mică se dezvoltă mai rapid decât cei de talie mare şi se împerechează adeseori înainte ca exemplarele concurente mai mari să intre în scenă. Mărimea nu este singurul criteriu care dă calitatea unui mascul. Mulţi alţi factori, precum perioada de maturizare, au un rol critic în definiţie.

Universitatea New South Wales (2008, 8 decembrie). Spider Love: Little Guys Get Lots More. ScienceDaily. Descărcat la 9 decembrie 2008, de la http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/12/081208081008.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect