Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Nou program pentru demonstrarea eficacitatii vaccinarii bursucilor ca alternativa de control al tube
Nou program pentru demonstrarea eficacitatii vaccinarii bursucilor ca alternativa de control al tube PDF Imprimare E-mail

VETERINARI

Nou program pentru demonstrarea eficacitatii vaccinarii bursucilor ca alternativa de control al tuberculozei bovine.

Un program de patru ani de vaccinare a bursucilor care va deschide drum utilizarii pe scara mai larga a vaccinarii ca modalitate de control al TBC bovine la vite va incepe in aceasta primavara pe domeniul National Trust din Killerton, Devon.

Finantat de o organizatie caritabila, care detine numeroase ferme in focare epidemiologice, programul va demonstra ca vaccinarea este o alternativa viabila ca mijloc de control al rezervorului natural al acestei boli. TBC Bovina afecteaza de zeci de ani fermele de vite din Regatul Unit si costurile pentru contribuabilii englezi se ridica anual la zeci de milioane de lire pentru distrugerea vitelor si compensarea fermierilor afectati.

Mark Harold, Director al regiunii de Sud-Vest a National Trust, spune: "In multe parti din Regatul Unit exista in mod clar probleme practice de implementare a exterminarii eficienete a bursucilor pentru reducerea TBC bovine la vite.

Vaccinul TBC pentru bursuci
"In aceste cazuri, vaccinarea bursucilor apare ca cea mai eficace modalitate de control al rezervorului natural al bolii. O data cu producerea vaccinurilor pe cale orala, aceasta metoda ar putea fi si semnificativ mai ieftina. Programul va demonstra in ce fel vaccinarea bursucilor poate fi realizata pe suprafete mari, deschizand drum pentru o utilizare mai larga a vaccinarii ca alternativa eficienta fata de distrugere.

"Ne aflam in situatia singulara de a fi unul din principalii proprietari de teren, ceea ce ne permite sa contribuim la identificarea unei solutii pentru problema TBC bovine care costa milioane si afecteaza situatia econmica a fermierilor. Recunoastem ca trebuie atacate atat transmiterea infectiei de la o vita la alta cat si contaminarea cu TBC de la bursuc la vita. Desi vaccinul pentru vite este inca impracticabil si exista probleme de reglementare mai complexe care impiedica aplicarea acestui procedeu, administrarea vaccinului la bursuci pentru a stopa raspandirea TBC bovine este o metoda practica prin care putem progresa si dovezile recente arata ca functioneaza si este eficace."

Exterminarea bursucilor ar putea agrava problema TBC

Cu mai mult de zece ani in urma, National Trust a sustinut studiile Krebs care au investigat daca distrugerea bursucilor poate ajuta la controlul TBC bovine. Concluziile acestui studiu au aratat ca prin distrugere se poate reduce incidenta TBC la vite intr-o anumita zona.

Insa cercetarile au mai aratat ca astfel creste riscul de TBC bovina asociat terenurilor invecinate celor in care bursucii sunt exterminati. Acesta a fost atribuit ‘perturbarii', prin care vanarea afecteaza structura sociala a bursucilor si faptului ca exemplarele care supravietuiesc la periferia zonei de exterminare vin puternic in contact cu vitele si alti bursuci, raspandind TBC bovina.

Exista relativ putine locuri in Regatul Unit in care pot fi respectate criteriile stricte pentru o exterminare efectiva si mai ales evitarea ‘perturbarii'. Dezvoltarea capacitatii de a vaccina bursucii si vitele este prin urmare vitala pentru eradicarea TBC bovine TB pe termen lung.

In programul de vaccinare vor fi implicate 18 ferme, activitatea urmand sa inceapa in mai.

Programul va fi continuat pana in 2015 si va cuprinde o suprafata de 20 kmp de pe domeniul Killerton al Trustului, in inima unui comitat de traditie in cresterea vitelor, Devon. Este de asemenea una dintre cele mai importante focare de infectie pentru TBC bovina din tara.

Administrarea vaccinului la bursuci va fi facuta de experti instruiti si autorizati de la Agentia de Cercetare pentru Alimentatie si Mediu (FERA). Acest program va costa 80.000 lire anual.

Bursucii vor fi capturati in custi capcane, fara a fi vatamati, li se va injecta vaccinul,  dupa care vor fi marcati petnru a nu fi vaccinati din nou in aceeasi campanie.

Mark Harold adauga: "Dovezile de pana acum arata ca vaccinarea bursucilor ar trebui sa fie unul dintre instumentele folosite pentru controlul TBC bovine. Deoarece nu are efectul de ‘perturbare' ea nu va expune fermierii la un risc crescut de izbucnire a unei epidemii de TBC bovine ca in cazul exterminarii."

Sursa: Wildlife Extra
http://www.wildlifeextra.com

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect