Animale


Receive HTML?

Home arrow Dezvoltare Durabila arrow Un mediu verde este esential pentru sanatatea umana
Un mediu verde este esential pentru sanatatea umana PDF Imprimare E-mail

DEZVOLTARE DURABILA

Un mediu verde este esential pentru sanatatea umana

Cercetarile arata ca o plimbare prin parc este mai mult decat un mod frumos de a-ti petrece o dupa-amiaza. Este o componenta esentiala pentru sanatate, potrivit cercetatoarei de mediu si comportament Frances "Ming" Kuo de la Universitatea din Illinois.

"De zeci de ani, iubitorii parcurilor, arhitectii peisagisti si scriitorii populari pledeaza cu perseverenta, ca natura are puteri vindecatoare," spune Kuo. "Dar pana de curand, argumentele lor nu au fost supuse unei evaluari stiintifice riguroase."

Kuo este si director al Laboratorului de Peisaj si Sanatate Umana al Universitatii Illinois si a studiat efectul spatiilor verzi asupra omului in diferite contexte pentru a putea dovedi sau contesta aceste idei populare.

"Cercetatorii au studiat efectele naturii asupra mai multor populatii diferite, luand ca exemplu multe forme ale naturii," spune Kuo. "Au analizat locuitorii apartamentelor sociale din Chicago care traiesc la bloc cu cate un copac sau doi si ceva iarba in jur; studenti expusi unor prezentari de diapozitive cu scene naturale in timp ce stateau in clasa; copii cu tulburari de deficit de atentie care se jucau intr-o diversitate de contexte; batrani din Tokyo cu diferite grade de acces la strazi pietonale cu spatii verzi; si voluntari intre doua varste care isi petreceau sambetele lucrand la refacerea ecosistemele de preerie, pentru a da doar cateva exemple."

Kuo spune ca desi diversitata cercetarilor pe aceasta tema este impresionanta si importanta, este si mai importanta rigoarea cu care s-au desfasurat acestea.

"In orice domeniu in care exista amatori enutziasti, o sa fie si o multime de studii bine intentionate dar slab sustinute care isi propun sa 'dovedeasca' beneficiile X," spune Kuo. "Dar in ultimii circa zece ani, lucrari riguroase pe aceasta tema au devenit tot mai mult regula decat exceptia. Studiile nu se bazeaza pur si simplu pe ceea ce participantii la cercetare raporteaza ca fiind beneficiile naturii. Aceste beneficii au fost masurate obiectiv cu ajutorul unor date precum procesele verbale ale politiei de constatare a infractiunilor, presiunea arteriala, performanta la teste neurocognitive standardizate si masurari fiziologice ale functionarii sistemului imunitar."

Kuo spune ca in loc sa se bazeze pe esantioane mici, alese preferential, de iubitorii naturii precum cei care viziteaza parcurile, cercetatorii se bazeaza tot mai mult pe studiul unor populatii care nu au o relatie anume cu natura. Un studiu a examinat copiii ingrijii intr-o retea de clinici care se ocupa de populatiile cu venit mic. Un altul a analizat toti locuitorii Regatului Unit cu varsta sub cea a pensionarii trecuti in registrele nationale de decese in anii 2001-2005.

"Cercetatorii tin seama in mod obisnuit acum in studiile lor de factori precum diferentele de venituri si alte diferente. Astfel nu mai este vorba daca cei care locuiesc in cartiere mai verzi au rezultate mai bune la sanatate. (Se stie ca este asa.) Mai curand, intrebarea care se pune acum este daca cei care locuiesc in cartiere mai verzi au rezultate mai bune la sanatate si atunci cand se tine seama si de venituri si alte avantaje asociate unor cartiere mai verzi, spune Kuo.

Dupa o examinare stiintifica riguroasa, Kuo spune ca beneficiile naturii sunt dovedite.
"Gasim aceste beneficii si atunci cand ele sunt masurate obiectiv, cand includem in studii si pe neiubitorii de natura, cand se tine seama si de venit si alti factori care ar putea explica legatura natura-sanatate. Iar pregnanta, constanta si domeniul de cuprindere al concluziilor sunt remarcabile," spune ea.

Kuo a facut o analogie cu animalele. "Asa cum sobolanii si alte animale de laborator plasate in medii neporivite sufera caderi psihice si fizice numeroase, in contexte sanatoase, pozitive, de functionare sociala, la fel se intampla si cu oamenii," spune ea.
"In medii mai verzi, constatam ca oamenii sunt mai generosi si mai sociabili. Gasim legaturi sociale de vecinatate si un mai dezvoltat simt al comunitatii, mai multa incredre reciproca si dorinta de a-i ajuta pe ceilalti.

"In medii mai putin verzi, gasim niveluri mai mari de agresiune, violenta, crime violente si atacuri impotriva proprietatii – chiar daca introducem factorii de control tinand de diferentele de venituri si alte diferente," afirma ea. "Gasim de asemenea mai multe dovezi de insingurare si mai multe persoane care se plang de insuficienta sustinere sociala."

Ecuatia pare prea simpla pentru a fi adevarata.

•    Accesul la natura si medii verzi duce la o mai buna functionare cognitiva, mai multa autodisciplina si impuls de a controla, ca si in general la o mai buna sanatate mentala.

•    Accesul redus la natura este legat de o exacerbare a simptomelor de tulburari de atentie /hiperactivitate, niveluri mai mari ale tulburarilor anxioase si niveluri mai mari de depresie clinica.
Si daca acestea nu sunt suficient de convingatoare, Kuo spune ca impactul parcurilor si al mediilor verzi asupra sanatatii umane depaseste sfera sanatatii sociale si psihologice oferind rezultate in domeniul sanatatii fizice.

•    Mediile mai verzi accelereaza refacerea dupa interventii chirurgicale, inlesnesc si sustin un nivel mai intens al activitatii fizice, imbunatatesc functionarea sistemului imunitar, ajuta diabeticii sa obtina o glicemie mai sanatoasa si determina imbunatatire a starii de sanatate functionala si a capacitatii de independenta a adultilor in varsta.

•    In schimb, mediile cu mai putin spatiu verde sunt asociate unui nivel mai ridicat de obezitate infantila, unor rate mai mari la 15 din ele 24 de categorii de boli diagnosticate de medici, inclusiv boli cardiovasculare si rate mai mari ale mortalitatii la adultii tineri sau mai in varsta.

"Desi este adevarat ca oamenii mai bogati tind sa aiba un acces mai larg la natura ca si rezultate mai bune la sanatatea fizica, comparatiile de aici au demonstrat ca si in randul persoanelor cu acelasi statut socioeconomic, cei care au mai mult acces la natura au rezultate mai bune la starea sanatatii fizice. Rareori sunt atat de clar aliniate concluziile stiintifice in orice domeniu."

Datorita acestei puternice corelatii dintre natura si sanatate, Kuo incurajeaza urbanistii sa proiecteze comunitati cu mai multe spatii verzi publice, nu doar ca amenajari pentru infrumusetarea unui cartier, ci ca o componenta vitala care sa promoveze indivizi mai sanatosi, mai buni, mai inteligenti, mai eficienti si mai rezilienti.

Articolul Parks and Other Green Environments: Essential Components of a Healthy Human a fost publicat intr-o serie de cercetari efectuate pentru Asociatia Nationala de Agrement si Parcuri.

Sursa articolului:
Articolul de mai sus a fost republicat (cu adaptari redactionale ale personalului de la ScienceDaily ) dupa materialele oferite de University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. Articolul original este scris de Debra Levey Larson

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect