Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Animalele au si ele personalitati, arata un studiu pe pasari
Animalele au si ele personalitati, arata un studiu pe pasari PDF Imprimare E-mail
CERCETARE

Animalele au si ele personalitati, arata un studiu pe pasari

Personalitatea unui individ poate avea un efect puternic asupra vietii sale. Unii sunt mai expansivi si mai gregari, altii gasesc situatiile neasteptate prea stresante, cu efect daunator asupra sanatatii si bunastarii personale. Tot mai mult, cercetatorii descopera ca si animalele sunt la fel.

Un nou studiu condus de Dr Kathryn Arnold, de la Departamentul de Mediu al Universitatii din York a venit cu importante noi dovezi experimentale care demonstreaza ca personalitatea animalelor se reflecta in profilul lor de stres. Cercetarile au fost publicate in Journal of Experimental Biology.

Dr Arnold a facut echipa cu Katherine Herborn, studenta la cursuri postuniversitare la Institutul de Biodiversitate,Sanatate Animala si Medicina Comparativa al Universitatii din Glasgow, si impreuna au clasificat personalitatile a 22 de florinti (Carduelis)

Au testat reactiile fiecarei pasari la sitatiile noi prin adaugarea unei forme de prajituri in culori tipatoare la fiecare castronel de seminte al pasarilor, si cronometrand cat ii lua fiecareia sa isi ia curajul sa se apropie de hrana. Cercetatoarele au aflat ca pasarile cele mai curajoase aveau nevoie de doar cateva secunde pentru a-si invinge frica, in timp ce celor mai timide le trebuiau pana la 30 de minute sa se apropie e seminte.

Dr Arnold si Katherine Herborn au masurat si motivatia florintilor de a explora prin agatarea unor obiecte neobisnuite pe stinghiile pe care se aseaza pasarile si cronometrarea timpului de care acestea aveau nevoie pentru a se putea aseza alaturi astfel de obiecte. Nu s-a constatat insa nicio corelatie intre curajul si curiozitatea fiecarei pasari.

Cercetatorii au masurat apoi nivelul de metabilit de oxigen reactiv nociv pentru pasari si modul lor de a-l combate. Comparand profilului oxidant al sangelui pasarilor cu personalitatile acestora, echipa a costatat ca pasarile cele mai timide prezinta nivelul cel mai inalt de toxine de oxigen nocive si cele mai slabe mijloace de aparare, astfel ca ele au suferit mai mult stresul oxidant decat pasarile mai indraznete. Cercetatorii au descoperit de asemenea ca pasarile cele mai curioase (cele care se apropiau cel mai rapid de obiecte) se aparau mai bine de pericolul oxidant decat cele mai putin curioase.

Dr Arnold doreste sa extinda studiul pentru a stabili in ce fel trasaturile de personalitate afecteaza pasarile in natura. Ea spune, "Pasarile neofobe – cele care se sperie de noutati – pot suferi costuri mari de stres oxidant si muri mai devreme deoarece platesc astfel de costuri fiziologice, dar poate ca sunt si mai putin expuse riscului de a fi mancate de rapitori pentru ca sunt mai prudente decat cele indraznete."

In studiu au mai fost implicati cercetatori de la The Edward Grey Institute, Department of Zoology at Oxford si WALTHAM Centre for Pet Nutrition at Melton Mowbray, Leicestershire. Cercetarile au fost cofinantate e Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) si Royal Society.


Sursa articolului:

Journal of Experimental Biology.
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect