Animale


Receive HTML?

Home arrow Educatie arrow „Ochi” de cristal permit molustelor simple numite Chitoni sa vada pradatorii
„Ochi” de cristal permit molustelor simple numite Chitoni sa vada pradatorii PDF Imprimare E-mail
EDUCARE

„Ochi” de cristal permit molustelor simple numite Chitoni sa vada pradatorii

Cu ajutorul unor ochi din cristale de carbonat de calciu, o molusca simpla si-a dezvoltat suficient vederea pentru a depista potentiali pradatori, spun cercetatorii.

Daniel Speiser, cercetator postdoctoral la Departamentul de Evolutie Ecologica si Biologie Marina de la UC Santa Barbara, a studiat molustele pe care le-a capturat din Florida Keys. Cercetarile sale legate de vazul acestora, efectuate in cadrul studiilor postuniversitare la Duke University, au dus la publicarea studiului in Current Biology.

Molustele de circa opt centimetri, denumite chitoni, au sute de structuri asemanatoare ochilor cu lentile de aragonit, un tip de roca. Este pentru prima data cand cercetatorii au descoperit un animal care construieste lentile vizuale din aragonit si nu din ruda apropiata a acestuia, calcita.

Oamenii de stiinta descoperisera acesti ochi unici ai chitonului cu zeci de ani in urma. Dar nu era clar daca molusca ii foloseste pentru a vedea obiecte aflate deasupra sa, sau doar pentru a percepe schimbarile de lumina. "Am dovedit ca pot vedea obiecte, desi probabil nu prea clar," pune Speiser.

"Este surprinzator cum aceste fiinte isi construiesc ochi din roci," spun Sönke Johnsen, profesor asociat de biologie de la Duke. Cele mai multe animale isi construiesc ochii din celule cu proteine si chitina. "Dar pare un mod simplu de dezvoltare a ochilor cu ajutorul elementelor deja date," spune el. Chitonii isi construiesc si cochilia din aragonit.

Johnsen si Speiser au studiat specii de chitoni din Indiile de Vest, Acanthopleura granulata, care au cochilii plate alcatuite din opt placi separate. Sute de mici lentile de pe suprafata placilor acopera ciorchini de celule sensibile la lumina aflate dedesubt.

Pentru a testa vederea animalului, Speiser a plasat fiecare chiton pe o dala de ardezie. Lasate netulburate, ele isi ridica o parte a corpului blindat, de forma ovala, pentru a respira. In acest moment, Speiser le arata fie un disc negru avand diametrul de 0,35 pana la 10 centimetri fie o sita cenusie de marime similara care bloca aceeasi cantitate de lumina. Discul sau sita apareau deasupra chitonilor la o distanta de 20 centimetri.

Cand li se prezentau sitele cenusii, chitonii nu reactionau. Dar se inchideau imediat la vederea discului negru cu diametrul de trei cm sau mai mare. Aceasta ar reprezenta pentru oameni echivalentul situatiei in care uitandu-se pe cer ar vedea un disc cu diametrul a 20 de luni, ceea ce inseamna ca vederea umana este cam de o mie de ori mai acuta decat cea a chitonului, spune Johnsen.

Deoarece chitonii au reactionat fata de discurile mai mari si nu la sitele cenusii, se pare ca vad discul si nu reactioneaza pur si simplu la schimbarea de lumina, spune biologul Michael Land, de la Universittea din Sussex, biolog si expert in simtul vazului la animale, care nu a fost implicat in studiu. Nu este clar inca daca ei raspund numai la obturarea luminii cu un disc spre deosebire de adaugarea de lumina.

Land mai spune ca nu este probabil ca ochii chitonilor sa fi fost parte a traseului evolutionar al ochiului uman.
Chitonii sunt o specie straveche, primitiva, care a aparut pe Pamant pentru prima data cu peste 500 milioane de ani in urma. Dar cei mai vechi chitoni cu ochi au inceput sa apara intre fosile abia in ultimii 25 de milioane de ani, ceea ce face ca ochii lor sa fie printre cei mai recent evoluati la animale. Speiser spune ca chitonii au evoluat probabil spre ochi prin lentile, pentru a-si putea vedea dusmanii si a se putea apara de cei care ar vrea sa-i manance.

Speiser si colegii sai au testat si daca ochii chitonilor pot vedea pe uscat ca si in apa, deoarece unele specii traiesc in ambele medii. Experimentele argumenteaza puternic in favoarea posibilitatii lentilei chitonului de a focaliza lumina diferit, daca animalul de afla in apa sau deasupra apei, spune Land.

El a adaugat ca ochii chitonului sunt inca o anomalie pentru evolutia vazului. Retinele sunt similare ca structura celor de la melc si limax. Dar retinele de melc si limax raspund la forma luminii, pe cand cele ale chitonilor pot reactiona numai la obstructionarea luminii, o diferenta care ar putea merita o aprofundare a studiului, spune Land.

Sursa:
Articol republicat (cu adaptari redactionale ale personalului ScienceDaily ) pe baza materialelor oferite de University of California - Santa Barbara.

University of California - Santa Barbara (2011, April 14). Crystal 'eyes' let simple mollusks called chitons see predators. ScienceDaily. Retrieved April 27, 2011, from http://www.sciencedaily.com¬/releases/2011/04/110414131847.htm
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect