Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Declinul global catastrofal al amfibienilor are cauze multiple, solutia nu este simpla
Declinul global catastrofal al amfibienilor are cauze multiple, solutia nu este simpla PDF Imprimare E-mail
CONSERVARE

Declinul global catastrofal al amfibienilor are cauze multiple, solutia nu este simpla

Declinul amfibienilor in intreaga lume a impins multe specii la limita extinctiei, fiind mult mai complex decat se presupunea si avand cauze multiple inca incomplet intelese, este concluzia cercetatorilor intr-un nou raort.

Cautarea unui singur factor cauzal obfuscheaza adesea imaginea mai larga, au spus cercetatorii, iar metodele folosite pentru a face fata crizei pot esua daca nu se va tine seama de totalitatea cauzelor – putand chiar inrautati situatia.
Nicio problema nu poate explica singura toate scaderile de populatii care se petrec intr-un ritm fara precedent, mult mai rapid la amfibieni decat la majoritatea celorlalte animale, este concluzia oamenilor de stiinta intr-un studiu publicat recent Analele Academiei de Stiinte din New York.

Declinul amfibienilor este legat de forte naturale cum ar fi competitia, predatia, reproductia si bolile, ca si de factorii de stres indus de om precum distrugerea habitatelor, poluarea mediului, speciile invazive si schimbarile climateice, au spus cercetatorii.

"In ultima suta de ani s-a constatat un ritm enorm al schimbarii, iar amfibienii nu pot evolua suficient de rapid pentru a tine pasul," spune Andrew Blaustein, profesor de zoologie la Oregon State University si lider international al studiului declinului amfibienilor.

"Nu ne dam seama ca nu e vorba de un singur lucru, ci de o multime intraga de lucruri," spune Blaustein.
"Cu pielea lor permeabila si expunere atat la problemele din apa cat si la cele de pe uscat, amfibienii se confrunta cu o dubla provocare," spune el. "Din acest motiv, mamiferele, pestii si pasarile nu au suferit un impact populational atat de grav ca amfibienii – cel putin nu pana acum."

Totalitatea acestor schimbari determina aceasta echipa de cercetare sa considere ca Pamantul sufera acum un episod major de disparitii, similar celorlalte cinci fenomene de disparitie in masa care au avut loc in istoria planetei. Iar amfibienii conduc detasat – o estimare arata ca ei dispar de peste 200 de ori decat media ratei de disparitie.

Efortul de a intelege aceste fenomene, mai ales in studiul amfibienilor, s-au axat adesea pe una sau alta dintre cauzele posibile, spre exemplu boli micotice, specii invazive, o crestere a radiatiei ultraviolete datorita reducerii stratului de ozon, poluare, incalzirea globala si altele. Toate acestea, dar si altele joaca un rol in scaderea populatiilor de amfibieni, dar dimensiunile acestei crize nu pot fi intelese decat din perspectiva unei multitudini de cauze, adesea suprapuse. Iar eforturile care se axeaza pe o singura cauza risca sa esueze sau chiar sa amplifice problema, spun cercetatorii.

"Avand in vedere ca asupra amfibienilor actioneaza simultan multi factori de stres, vrem sa aratam ca explicatiile disparitiei amfibienilor printr-un singur factor cauzal sunt mai curand exceptiile care confirma regula," comunica cercetatorii in acest raport. "Studiile axate pe o singura cauza pot scapa din vedere inter-relatiile complexe care implica mai multi factori si efecte indirecte."

Un exemplu este ciuperca B. dendrobatidis, implicata in declinul multor populatii de broaste din intreaga lume. Insa unele populatii ale ciupercii nu creeaza probleme timp de multi ani, pana la atingerea unui prag letal, arata studiile.

Si desi aceasta ciuperca tulbura echilibrul electrolitului, alti agenti patogeni au efecte diferite, de exemplu un trematod parazit care poate cauza malformatii severe ale membrelor si un nematod care poate provoca leziuni renale. Combinatia si severitatea acestor patogeni la un loc la o singura gazda, mai curand decat fiecare in parte, joaca un rol in scaderea populatiilor de broaste.

Studiile anterioare de la OSU au descoperit un impact sinergic al radiatiilor ultraviolete, care ea insasi poate afecta amfibienii, ca si unui mucegai patogen din apa care infecteaza embrionii de amfibieni. Aceste studii au corelat intregul proces cu adancimile apei in locurile de ponta, care la randul lor sunt afectate de precipitatiile de iarna din bazinul Oregon Cascade Range la randul lor influentate de schimbarile climatice.

Problemele cu care se confrunta amfibienii prezinta un motiv de ingrijorare deosebit, spun cecetatorii, deoarece acestea au fost specii dintre cele care au supravietuit cel mai bine pe Pamant – cu o evolutie de circa 400 milioane de ani inaintea dinozaurilor si care au rezistat glaciatiunilor, impactului cu asteroizi si unei multitudini de alte schimbari ecologice si climatice.

Disparitia lor rapida sugereaza accum ca diversitatea si ritmul schimbarilor depaseste tot ceea ce au avut de infruntat acestia in trecut, spun cercetatorii.

"Presiunile moderne asupra selectiei, mai ales cele asociate activitatilor umane, ar putea fi prea severe si aparute prea rapid pentru ca amfibienii sa poata sa dezvolte adaptari prin care sa le depaseasca," este concluzia cercetatorilor.

Studiul este sprijinit de National Science Foundation si David and Lucile Packard Foundation. La studiu au mai colaborat cercetatori de la Universitatea din Colorado, Universitatea din Georgia, Universitatea din Pittsburgh, si Pepperdine University.
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect