Animale


Receive HTML?

Home arrow Diverse arrow La plaja: Cum supravietuiesc mamiferele mari iarna la munte
La plaja: Cum supravietuiesc mamiferele mari iarna la munte PDF Imprimare E-mail
La plaja: Cum supravietuiesc mamiferele mari iarna la munte
 


Plaja la temperaturi sub zero grade poate sa nu fie distractia oricui, dar reprezinta o forma importanta a strategiei ibexului alpin de supravietuire in timpul iernii. Aceasta descoperire surprinzatoare provine din cercetari recente ale grupului lui Walter Arnold de la Institutul de Cercetari de Ecologie a Speciilor Salbatice, Universitatea de Medicina Veterinara din Viena. Rezultatele au fost publicate recent online de jurnalul Functional Ecology.

Animalele care traiesc la munte au o mare problema. Desi hrana poate fi abundenta vara, iernile sunt in general lungi si aspre. Temperaturile sunt foarte scazute iarna, ceea ce inseamna ca animalele trebuie sa consume energie pentru a-si mentine caldura in perioadele cand hrana e greu de gasit. Mamiferele mici pot hiberna, dar animalele mai mari nu o fac in general, poate si pentru ca, daca ar proceda astfel, ar deveni prea vulnerabile fata de pradatori. Deci cum se descurca iarna?

Intrebarea a fost pusa de Claudio Signer, Thomas Ruf si Walter Arnold de la Institutul de Cercetari de Ecologie a Speciilor Salbatice, Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, in colaborare cu Serviciile de Vanatoare si Pestuit din Grisons, Chur, Elvetia. Cercetatorii, au echipat mai multe exemplare salbatice de ibex alpin cu senzori de masurare a ritmului cardiac (un bun indicator al consumului de energie), temperaturii din stomac (adica temperatura corporala) si activitatii locomotorii si au monitorizat rezultatele intr-o perioada de doi ani. In acelasi timp, au fost inregistrati si mai multi factori climatici.

Prima constatare a fost ca ibexul isi incetineste semnificativ ritmul cardiac in timpul iernii. Se pare, deci, ca aceste animale nu raspund scaderii de temperatura prin generare de caldura suplimentara (ca sa nu simta frigul) ci reducandu-si cumva necesarul de energie. Mai mult, s-a constatat ca scaderea ritmului cardiac este mai mare decat s-ar putea explica prin reducerea activitatii si a temperaturii corporale, ceea ce indica faptul ca ibexul dispune de un alt mecanism de conservare a energiei

Interestant, s-a observat ca temperatura corporala fluctueaza zilnic, fiind cea mai scazuta la rasaritul soarelor si cea mai ridicata dupa amiaza tarziu. Fluctuatii le au fost aproape de doua ori mai mari iarna decat vara. Desigur, temperatura ambientala si nivelul radiatiei solare variaza si ele in cursul unei zile. Cercetatorii au observat o relatie intre variatiile zilnice ale temperaturii stomacale si ale "temperaturii bulbului negru" (care combina temperatura ambientala si radiatia solara dand astfel o buna indicatie a temperaturii percepute de animale). Se pare ca animalele "fac plaja", sau stau la soare pana la amiaza pentru a-si creste temperatura corporala. Activitatea locomotorie normala nu este reluata decat atunci cantemperatura corporala ajunge suficient de ridicata la inceputul dupa amiezii. Dimineata devreme activitatea locomotorie este aproape inexistenta. Ea incepe sa creasca imediat dupa rasaritul soarelui, indicand ca animalele se deplaseaza de la adapostul de noapte spre cel mai apropiat loc insorit.

Plaja este bine cunoscuta in cazul reptilelor si a fost observata si la unele mamifere mici, precum iepurele de stanca (Procavia capensis), dar se credea ca nu este utilizata in egala masura de animalele mari. Dupa cum a spus Arnold , "abilitatea de a profita de sursele externe de caldura poate fi comuna tuturor mamiferelor. Poate ca face parte din mostenirea pe care ne-au lasat-o reptilele, dandu-ne posibilitatea de a conserva resursele organismului in perioadele in care hrana e mai greu de gasit."


Sursa:
Retiparit (cu adaptari. redactionale de ScienceDaily) dupa matriale oferite de Veterinärmedizinische Universität Wien

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect