Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Mamele de pitogoi mare mai batrane au mai putin succes
Mamele de pitogoi mare mai batrane au mai putin succes PDF Imprimare E-mail

Mortalitate masiva a puilor unor pasari mai in varsta dupa parasirea cuibului

Potrivit ultimelor cercetari, este mai bine ca pitigoii mari sa se reproduca mai devreme. Sandra Bouwhuis, biolog evolutionist, a descoperit ca puii unor pasari mai in varsta au mult mai putin succes decat cei ai mamelor mai tinere.

Problemle par sa apara in fazele mai tarzii ale cresterii lor.

Aceste cercetari i-au adus lui Bouwhuis titlul de doctor al Universitatii din Groningen, dupa ce a studiat femelele de pitigoi mare inaintate in varsta din Wytham Woods, Oxfordshire, si de pe insula Vlieland din Olanda. Ea a investigat ntre altele numarul de oua si de pui, ca si succesul reproductiv al puilor.

Mamele mai batrane par a avea greutati in indrumarea puilor Desi pitigoiul mare poate atinge varsta de noua ani, succesul reproductiv scade rapid dupa varsta de doi ani. Cu toate acestea, pitigoii mai batrani continua sa se reproduca anual. La inceputul perioadei de reproductie, cuiburile femelelor mai tinere sau mai batrane nu difera prea mult, dar Bouwhuis a descoperit o mortalitate mult mai mare in randul puilor care parasesc cuibul femelelor mai in varsta.

‘Parintii trebuie in continuare sa-si indrume odraslele in primele saptamani cruciale dupa ce parasesc cuibul,' spune Bouwhuis. ‘Poate ca mamele mai batrane intampina mai multe probleme in predarea acestor lectii; caci puii lor cad mai des prada soimilor, de exemplu. Sau poate ca mamele mai batrane nu au putut gasi decat locuri mai putin potrivite de cuibait in padure.'

Bouwhuis a demonstrat de asemenea ca este benefic ca pitigoii mari sa investeasca cat mai mult posibil in reproductie in primii doi ani de viata. Pasarile mai harnice imbatranesc mai rapid decat pitigoii care se agita mai putin, dar desi aceasta imbatranire precoce ii costa mai mult, cei care fac pui mai devreme sfarsesc prin a avea in total mai mult descendenti.

‘Costurile si beneficiile se echilibreaza astfel,' spune Bouwhuis. ‘Este teoria "corpului de unica folosinta" – investeste in pui in loc sa-ti intretii propriul organism. Dar inca nu este clar de ce nu toti pitigoii mari aplica aceasta tactica'

Sursa:
Martie 2011: www.wildlifeextra.com

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect