Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Institutiile zoogice indemnate sa creasca animale din populatii amenintate
Institutiile zoogice indemnate sa creasca animale din populatii amenintate PDF Imprimare E-mail

Aproximativ una din sapte specii de vertebrate terestre a caror supravietuire in natura este amenintata sunt mentinute si in captivitate. Aceste date si altele privind protectia speciilor in gradini zoo si acvarii au fost publicate de cercetatorii de la Institutul Max Planck pentru Cercetari Demografice (MPIDR) din Rostock.

In articolul din jurnalul Science, echipa de cercetatori si International Species Information System (ISIS) militeaza pentru stabilirea unor programe de crestere in captivitate focalizate care sa suplimenteze eforturile de protectie a animalelor in natura. Pentru aceasta, gradinile zoologice ar trebui sa se ascieze in retele si sa acorde adapost acestor animale, ca forma de asigurare de viata, pana cand vor putea fi din nou eliberate in natura.

Cercetatorii au folosit date furnizate de International Species Information System (ISIS) pentru a calcula cate specii amenintate se afla deja in gradinile zoo: 20 - 25 % dintre speciile de mamifere amenintate cu disparitia sunt ingrijite la zoo. Cifra totala pentru pasari este ceva mai mica decat aceasta, dar este mult mai mica in cazul speciilor de pasari expuse unui risc acut de extinctie: numai 9% dintre acestea se intalnesc in captivitate. Numai 3% dintre speciile amenintate de amfibieni sunt mentinute in captivitate.

Rolul gradinilor zoologice in conservarea speciilor nu trebuie subestimat, subliniaza Dalia Conde si Alexander Scheuerlein. "Desi este adevarat ca numarul speciilor amenintate si al exemplarelor tinute intr-o gradina este redus," spun biologii, care isi desfasoara cercetarile la laboratorul de Biodemografie Evolutionista al MPIDR, "daca mai multe institutii s-ar asocia, gradinile zoologice ar avea impreuna un potential considerabil de reproducere a speciilor de animale."

Zoo specializate pentru un mai mare succes reproductiv

Autorii articolului din Science pledeaza pentru constituirea unor "zoo specializate" axate pe reproducerea uneia sau unui numar mic de specii: "Specializarea determina in general o crestere a succesului reproductiv," spun Conde si Scheuerlein. "Animalele pot fi 'parcate' la aceste institutii pana cand apare sansa de supravietuire in mediul lot natural dupa care pot fi reintroduse in natura." Nate Flesness, director stiintific al celei mai mari baze de date zoo (ISIS), si co-autor al articolului subliniaza ca este foarte rezonabila includerea animalelor in programe de reproductie inca dintr-o faza rimpurie, inainte ca stocul natural sa scada prea mult. "Gradinile zoo nu ar trebui privite ca un spital de urgenta de ultima instanta, deoarece sansele de reproductie cu succes scad daca vor fi utilizate in acest scop abia ultimele exemplare, deja slabite, ale unei specii."

Recent, International Union for Conservation of Nature (IUCN) a stabilit la randul sau ca reproductia in captivitate are succes in sustinerea protectiei speciilor: cresterea la zoo a jucat un rol esential pentru 17 dntre cele 68 de specii de vertebrate a caror clasificare de risc a fost recent redusa de catre aceasta organizatie. Intre exemplele de succes se numara calul salbatic asiatic, (Przewalski), dihorul cu labe negre (membru al familiei mustelidelor) si condorul californian.

Programele de reproductie in zoo ofera si date demografice noi utile pentru conservarea speciilor: Cand incepe maturizarea sexuala la o specie animala? Care este numarul de pui ce se pot obtine? La ce intervale se reproduce specia? "Astfel de date fundamentale privind dezvoltarea lor demografica sunt necunoscute in cazul multor specii," spun Dalia Conde si Alexander Scheuerlein. "Ina ele sunt necesare urgent pentru a ne permite sa estimam soarta viitoare a unei specii si sansele sale de supravietuire in natura."

Sursa:

Articol republicat (cu adaptari redactionale din partea ScienceDaily) pe baza materialelor oferite de Max-Planck-Gesellschaft, via EurekAlert!, serviciu al AAAS.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect