Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Zgomotele tulbura pestii in timpul mesei
Zgomotele tulbura pestii in timpul mesei PDF Imprimare E-mail
Cu ajutorul unor difuzoare subacvatice care transmiteau zgomote la un nivel similar celor produse de barcile cu motor pentru agrement, cercetatorii au aflat ca ghidrinii expusi chiar pe timp scurt acestor zgomote au comis mai multe greseli in cautarea hranei si au fost mai putin eficienti in consumarea cantitatii de hrana disponibile comparativ cu cei tinuti in conditii de liniste.

Dr Julia Purser, principalul autor al studiului, a spus: "Pestii par distrasi de zgomotele adaugate in mediu. Cam asa cum si noi, ca oameni, incercam sa ne concentram in efecuarea unei teme dificile intr-un mediu afectat de zgomotul utilajelor de constructie, acesti ghidrini par incapabili sa stea cu mintea numai la ceea ce au de facut, apucand din greseala fragmente de gunoaie din acvariu si scapand hrana din gura mai frecvent in conditii de zgomot."

Desi nu si-au abandonat cu totul comportamentul de hranire, asa cum ne-am fi asteptat in conditii de stres, pestii au dovedit in mod cert mai putina acuratete si eficienta in incercarile de a gasi hrana in conditii de zgomot, chiar daca expunerea la zgomot nu dura mai mult de zece secunde.

Greselile de identificare a hranei corespund schimbarilor de atentie in momentele expunerii la zgomot, iar in mediul natural aceste erori pot fi costisitoare: cresterea riscului de a inghiti obiecte daunatoare si influentarea riscului de a fi mancati daca trebuie sa caute mai mult timp hrana pentru a compensa eficienta redusa.
In multe medii acvatice, poluarea sonora poate adeseori continua pe perioade mult mai indelungate decat expunerile utilizate in acest studiu, sau are loc periodic, astfel ca echipa de cercetatori, condsa de Dr Andy Radford, cauta acum sa afle in ce fel se pot adapta pestii la expunerea cronica sau repetata la zgomot.

Dr Purser a continuat: "Din punct de vedere al recunoasterii si gestionarii poluarii fonice a mediului acvatic, studiul ilustreaza importanta de a nu cauta numai efectele evidente imediate ale zgomotului, precum afectarea auzului si modificarile dramatice de comportament asociate stresului, ci de a examina si impactul mai subtil dar la fel de important si potential nociv asupra comportamentului de rutina al animalelor."

Co-autorul, Dr Andy Radford, care conduce un proiect major de investigare a impactului zgomotului antropic asupra animalelor marine, spune "Poluarea fonica este o problema tot mai ampla de interes global, mai ales in mediul subacvatic. Desi multe studii au analizat impactul potential asupra mamiferelor marine, stim inca destul de putin despre modul in care pot fi afectati pestii, in ciuda importantei lor covarsitoare ca sursa de hrana pentru infloritoarea populatie umana. Studiul nostru arata ca ar putea exista o mai mare varietate de efecte nocive decat se credea la inceput si deci ca este vital necesar sa se continue cercetarile."


Sursa:
1.    Julia Purser, Andrew N Radford. Acoustic noise induces attention shifts and reduces foraging performance in three-spined sticklebacks (Gasterosteus aculeatus).PLoS One, 28 Feb 2011 DOI: 10.1371/journal.pone.0017478
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect