Animale


Receive HTML?

Home arrow Diverse arrow Anul Iepurelui dar speciile de leporide incep sa dispara?
Anul Iepurelui dar speciile de leporide incep sa dispara? PDF Imprimare E-mail
Diverse

 

Anul Iepurelui – dar speciile de leporide incep sa dispara?

O scadere majora lasa multe specii in stare de amenintare

3 februarie a marcat inceputul anului chinezesc al iepurelui - dar conservationistii avertizeaza ca, in ciuda reputatiei acestui animal prolific de prasila, aproape o patrime dintre iepurii de casa, de camp si iepurii pika – leporide – sunt clasificati ca specii amenintate cu disparitia pe lista rosie IUCN a speciilor amenintate.

Comisia pentru Supavietuirea Speciilor a IUCN, SSC – Grupul de Specialisti in Leporide spune ca pierderea de habitat, vanatoarea excesiva si bolile sunt cateva dintre principalele ameninari cu care aceste animale se confrunta. Pe teritoriul de bastina al iepurelui european din Peninsula Iberica, populatiile s-au redus drastic datorita febrei hemoragice si pierderii de habitat. In Portugalia, 30 % din specie s-a pierdut in perioada 1994 - 2004; in Peninsula Iberica in ansamblu sunt raportate scaderi de 20 %, unele populatii aflandu-se in pragul disparitiei. In alte parti, decesele provoate de boli virale ating intre 40 si 100 %.

Marimea unor populatii de iepuri de casa a scazut cu 60 %

Iepurele de mal a fost trecut pe lista rosie IUCN a speciilor critic amenintate si se mai gaseste acum numai in regiunea Central Karoo din Africa de Sud. Marimea populatiei a scazut cu circa 60 % in ultimii 20 de ani, mai ales ca urmare a pierderii de habitat, deoarece nu traieste decat pe terenuri agricole de cea mai buna calitate, care nu se bucura de nicio protectie.

Ili Pika, descris pentru prima data cu circa 30 de ani in urma, este ameninat. El traieste in zonele izolate ale muntilor Tian Shan din nord-vestul Chinei si la recensamintele recente a reiesit ca dupa ce a fost descoperit, a disparut de pe jumatate din teritoriul identificat anterior.

‘Intre leporide se numara cateva dintre cele mai amenintate specii de pe planeta,' spune Andrew Smith, pesedintele Grupului de Specialisti in Leporide al IUCN SSC si Profesor la Arizona State University. ‘Datorita importantei lor ecologice ca animale de hrana, scaderea populatiilor de leporide a dus la scaderea catastrofala a speciilor de pradatori. In plus, unele leporide sunt animale importante pentru vanatoare care anterior traiau in zone cu probleme economice. Toti acesti factori arata ca sunt necesare actiuni drastice pentru a conserva acest grup de animale, care joaca un rol esential in ecosistemele lumii.'

 Luis Ruedas, membru al IUCN Grupului de Specialisti in Leporide al IUCN SSC si Profesor la Portland State University, spune: ‘Reducerea numarului de iepuri in Peninsula Iberica a dus la scaderea populatiilor critic amenintate de linx iberic si de acvila imperiala spaniola.'

Sursa: Wildlife Extra (www.wildlifeextra.com)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect