Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Biologii dezleaga indicii chimice ale nuntirii in urina pestilor cu coada sabie
Biologii dezleaga indicii chimice ale nuntirii in urina pestilor cu coada sabie PDF Imprimare E-mail
Biologie

Biologii dezleaga indicii chimice ale nuntirii in urina pestilor cu coada sabie

Daca iti vine, trebuie sa-ti dai drumul – in amonte, adica, daca esti mascul de peste cu coada sabie care isi cauta perechea, potrivit cercetarilor de la Texas A&M University. Un studiu recent condus de biologii de la Texas A&M, Dr. Gil Rosenthal si Dr. Heidi Fisher in colaborare cu cercetatorii de la Centro de Investigaciones Cientificas de las Huastecas din Hidalgo, Mexic, si Boston University au stabilit ca pestii folosesc indicii chimice din urina pentru a solicita raspuns sexual de la femelele aflate in aval.

Inr-un studiu finantat de National Science Foundation si American Livebearer Association, Rosenthal si echipa au constatat ca pestii masculi elimina strategic urina incarcata cu feromoni in prezenta femelelor, ca forma de nuntire, ceea ce arata ca si-au dezvoltat controlul temporal si spatial al eliberarii de feromoni. Constatarile, publicate in numarul curent al jurnalului Public Library of Science (PLoS) ONE, contrazic ipotezele anterioare potrivit carora feromonii masculini ai pestilor sunt eliberati pasiv, avand in vedere ca majoritatea pestilor sunt lipsiti de glande odorizante specializate si de comportament de marcare olfactiva a teritoriului.

"Am demonstrat ca pestii masculi cu coada in forma de sabie folosesc substantele chimice din urina ca semnale de imperechere," spune Rosenthal. "Exista relativ putine lucrari privind modul in care feromonii influenteaza viata fiintelor acvatice."

Echipa a studiat adultii din aceasta specie capturati in natura din Rio Atempa din Huitznopala, Mexic, pentru a determina daca femelele sunt atrase de indicii produse pasiv sau de feromoni ca forma de comunicare. Cu ajutorul injectiilor cu vopsea fluorescenta pentru vizualizarea eliminarilor de urina intr-un acvariu, cercetatorii au putut determina ca masculii urinau mai frecvent in prezenta si in apropierea femelelor decat atunci cand femelele erau total absente. In natura, masculii atrag femelele in mod asemanator, dar dupa ce inoata mai departe in amonte pentru a se asigura ca mirosul este detectat in curent de femelele aflate in aval.

"Constatarile noastre arata ca speciile acvatice si mai ales vertebratele, pot avea un control fin asupra eliminarilor de indicatori chimici la fel cum fac mamiferele care isi marcheaza teritoriul sau isi fac cunoscuta starea reproductiva, de exemplu," spune Fisher, fost cercetator postdoctoral la laboratorul lui Rosenthal si care in prezent lucreaza la Departamentul de Biologie Organismica si Evolutionara al Universitatii Harvard.

Rosenthal arata ca pestii cu coada in forma de sabie sunt considerati un sistem model important de comunicatie animala si sunt larg utilizati in cercetarile legate de alegerea partenerului de catre femele. Desi exista numeroase studii care au tratat rolul indicatorilor la pestii cu coada sabie – de la cei olfactivi la cei vizuali – spune el, niciunul de pana acum nu si-a propus sa stabileasca exact in ce fel si cand sunt eliberati indicatorii chimici.

Rosenthal adauga ca studierea semnalelor chimice la acesti pesti are un rol vital nu numai pentru intelegerea modului in care comunica aceasta specie si altele similare, ci si pentru ca informatiile ar putea indica mai multi factori de mediu ce s-ar putea dovedi utili in viitor. De exemplu, spune el, orice cantitate de poluare ar putea perturba comunicarea din cadrul unei specii, impiedicand astfel procesul de nuntire si imperechere si in cele din urma afectand intreaga populatie.

Unor oameni de stiinta precum Rosenthal, acesti indicatori chimici eliberati in apa le pot servi ca celebrul "canar din mina de carbune."

"Deoarece aceste substante sunt bogate in informatii si se transmit prin apa in concentratii foarte mici, orice modificare a mediului poate inchide canalele de comunicare," explica el. "Partea buna este ca am putea acum utiliza comportamentul de comunicare ca proba biologica la care pot recurge comunitatile locale pentru a detecta poluantii din apa."

Sursa articolului:

ScienceDaily (Feb. 11, 2011)
Gil G Rosenthal, Jessica N Fitzsimmons, Kristina U Woods, Gabriele Gerlach, Heidi S Fisher. Tactical Release of a Sexually-Selected Pheromone in a Swordtail Fish. PLoS One, 21 9 2010 18 1 2011 DOI: 10.1371/journal.pone.0016994

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect