Animale


Receive HTML?

Home arrow Dezvoltare Durabila arrow Bacteriile ar putea transforma deseurile de biomotorina intr-un combustibil nou
Bacteriile ar putea transforma deseurile de biomotorina intr-un combustibil nou PDF Imprimare E-mail
Dezvoltare durabila


Bacteriile ar putea transforma deseurile de biomotorina intr-un combustibil nou

Un student la studiile postuniversitare ale Universitatii din Alabama - Huntsville elaboreaza instrumente biologice pentru a obtine produse din glicerol brut – deseu rezultat din producita de biomotorina. Cercetarile sunt finantate de National Science Foundation.

Eliminarea glicerolului reprezinta o problema pentru industria de biomotorina, spune Keerthi Venkataramanan, student la programul doctoral al UAHuntsville. "Multe companii au avut probleme cu eliminarea lui. Glicerolul obtinut ca produs secundar nu este pur, astfel ca nu poate fi utilizat in industria cosmetica sau pentru hrana animalelor. Iar purificarea lui costa de trei ori mai mult decat se poate obtine pe glicerol."

Volumul de glicerol produs este si el foarte mare: La fiecare milion de galoane de biomotorina fabricata din grasimi animale sau uleiuri vegetale rezulta 100.000 de galoane de glicerol. (In 2009 SUA a produs peste 500 milioane de galoane de biomotorina iar Europa peste 2,75 miliarde de galoane.)

Doua companii americane majore "au fost determinate sa inchida instalatiile de producere a biomotorinei din Europa deoarece nu puteau elimina glicerolul brut," a spus Venkataramanan. El lucreaza cu bacteria Clostridium pasteurianum, care "mananca" glicerol si produce mai multe subproduse potential utile.

"Aceasta varietate traieste in solul de adancime," spune el. "A fost studiata initial pentru capacitatea de a 'fixa' azotul din aer."

Bacteria foloseste glicerolul ca sursa de hidrati de carbon. Din acesta produce trei subprodusi alcoolici -- butanol, propandiol si etanol -- plus acid acetic si acid butiric. Butanolul este un subprodus deosebit de interesant.

"Butanolul este o molecula mare de alcool, de doua ori mai mare decat etanolul," spune Venkataramanan. "Se poate utiliza ca solvent industrial si la automobile, pentru inlocuirea benzinei fara a necesita modificari. Nu prezinta unele dintre problemele care apar in cazul etanolului, ca de exemplu evaporarea rapida. Iar etanolul este o molecula cu doi atomi de carbon, pe cand butanolul are patru atomi de carbon, avand deci o valoare energetica mult mai mare. De fapt, exista planuri de utilizare sub forma de combustibil pentru motoarele cu reactie.

"Se poate obtine butanol si din titei, dar acest proces biologic este mai putin poluant."

In forma actuala, bacteriile transforma circa 30 - 35 % din glicerolul ingerat in butanol si alte 25 - 30 procente intr-o substanta utilizata in fabricarea maselor plastice.

Venkataramanan cauta diferite strategii de imbunatatire a acestei productii. El studiaza si genele bacteriei pentru a vedea daca nu se poate obtine prin inginerie genetica o varietate mai productiva.

Alte grupuri din SUA si din alte tari studiaza diferiti fungi, bacterii si alge care ar putea transforma glicerolul, dar Venkataramanan spune ca bacteria sa prezinta mai multe avantaje. Unele dintre bacteriile studiate sunt agenti patogeni periculosi, pe cand Clostidium pasteurianum "este omplet non-patogena," spune el. "Daca accidental ar scapa de sub control nu ar fi mare lucru. Ea traieste in sol, deci daca este eliberata va reveni in sol."

Sursa:

Retiparit (cu adaptari editoriale ale personalului ScienceDaily) dupa materiale oferite de University of Alabama Huntsville.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect