Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Furnicile au un impact puternic asupra mediului ca 'ingineri de ecosistem'
Furnicile au un impact puternic asupra mediului ca 'ingineri de ecosistem' PDF Imprimare E-mail
Cercetare


Furnicile au un impact puternic asupra mediului ca 'ingineri de ecosistem'

Cercetari efectuate la Universitatea din Exeter au aratat ca furnicile au un impact important asupra mediului local ca urmare a activitatii lor de 'ingineri de ecosistem' si animale de prada.

Studiul, publicat in Journal of Animal Ecology, a aratat ca furnicile au doua efecte distincte asupra mediului in care traiesc.

Mai intai, prin sapaturile pe care le fac in construirea cuibului si adunarea hranei in musuroi ele influenteaza nivelul de nutrienti din sol. Aceasta poate avea un impact indirect asupra populatiilor locale ale mai multor grupe de animale, de la cele care descompun, precum Collembola, la specii mult mai evoluate ale lantului trofic.
In al doilea rad, ele se hranesc cu diverse alte animale, intre care si specii mai mari pe care le ataca cu o multime de furnici razboinice.

Dirk Sanders, unul dintre autorii studiului de la Centrul de Ecologie si Conservare al universitatii, a spus: "Furnicile sunt pradatori foarte eficienti care se dezvolta bine in populatii foarte mari. Ele isi apara foarte bine teritoriul si sunt foarte agresive, aparandu-si resursele si teritoriul de alte animale de prada. Toate acestea inseamna ca au o influenta puternica asupra zonei inconjuratoare.

"In studiul de acum am investigat pentru prima data cum se manifesta acest impact si ce subtilitati implica. Am aflat ca, desi sunt pradatori, prezenta lor poate duce si la o crestere a denstatii si diversitatii altor grupe de animale. Ele joaca cu adevarat un ol esential pentru mediul in care traiesc, avand o mare influenta asupra retelei trofice din zonele de pajisti."

Studiul, defasurat in Germania, a analizat impactul prezentei diferitelor combinatii si densitati de furnici negre de gradina (Lasius niger) si furnici rosii comune (Myrmica rubra), ambele specii putand fi intalnite in intreaga Europa, inclusiv in Marea Britanie.

S-a constatat ca o densitate redusa de furnici intr-o anumita zona conduce la cresterea diversitatii si densitatii altor animale din acea zona, mai ales densitatea erbivorelor si speciilor descpmpunatoare. La densitati mai mari, furnicile nu au efect, sau chiar efectul este opus, ceea ce arata ca efectul de pradator contrabalanseaza influenta pozitiva.

Dr Frank van Veen, un alt autor al studiului, a spus: "Constatam astfel ca impactul furnicilor asupra nivelului nutrientilor din sol are un efect pozitiv asupra grupurilor de animale la niveluri scazute, dar ca, pe masura ce creste numarul furnicilor, impactul activitatii lor de pradator are un efect mai puternic – contracarand astfel influenta pozitiva prin ingineria de ecosistem."

Cercatarile au fost sustinute financiar de German Research Council.

Sursa articolului:

Dirk Sanders, F. J. Frank van Veen. Ecosystem engineering and predation: the multi-trophic impact of two ant species. Journal of Animal Ecology, 2011; DOI: 10.1111/j.1365-2656.2010.01796.x

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect