Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Zonele umede de pe Dunare amenintate de dezvoltarea turismului
Zonele umede de pe Dunare amenintate de dezvoltarea turismului PDF Imprimare E-mail
Conservare


Zonele umede de pe Dunare amenintate de dezvoltarea turismului

Comisia Europeana indeamna Romania sa respecte legislatia europeana privind protectia naturii:

Comisia Europeana a cerut Romaniei sa rezolve problemele de protectie a naturii la Sulina si in Delta Dunarii, una dintre cele mai importante zone umede din Europa. Commisia este ingrijorata de lipsa de proceduri de rezolvare a impactului potential al dezvoltarii turismului din zona, care face parte din reteaua Natura 2000.

Solicitarea Comisiei, la recomandarea Comisarului UE pentru Mediu, Janez Potočnik, este sub forma unei opinii justificate, ca parte a procedurii de infringement aplicate de UE. Daca autoritatile romane nu vor informa Comisia in termen de doua luni despre masurile adoptate in vederea asigurarii conformarii cu legislatia UE in acest sens, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.

Turism iresponsabil?

Autoritatile romane au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice in Delta Dunarii aproape de litoralul romanesc al Marii Negre. Proiectul de dezvoltare de pe plaja de la Sulina contine zone de agrement, un punct de prim ajutor si infrastructura de comunicatii intr-o zona care face parte din reteaua Natura 2000 si este protejata in baza Directivelor UE privind Pasarile si Habitatele. Comisia a constatat deficiente in studiul de impact asupra mediului elaborat in vederea identificarii eventalelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor si speciilor de pasari locale.

Asemenea proiecte sunt acceptate in zonele Natura 2000 numai daca este absolut sigur ca nu vor afecta advers integritatea sitului respectiv, sau daca exista un interes public mai important si sunt impuse masuri compensatorii. Daca studiul de impact asupra mediului este necorespunzator, nu poate exista gradul de certitudine necesar si proiectul nu poate primi unda verde. Comisia crede de asemenea ca lucrarile vor avea un efect negativ asupra mai multor habitate si specii protejate.

Deja este afectata o specie endemica:

Comisia a cerut clarificari Romaniei inca din mai 2010. Desi autoritatile romane au oferit informatii suplimentare privind impactul potential al proiectelor, Comisia considera ca evaluarea oferita de autoritatile nationale nu este de natura sa inlature ingrijorarile privind efectele negative semnificative ale lucrarilor propuse. Datele disponibile la Comisie arata ca proiectul are deja un efect negativ asupra unei specii endemice (Centaurea Pontica) protejata in baza Directivei Habitate si supra unui habitat protejat (pajisti saraturate mediteraneene). Prin urmare Comisia transmite Romaniei opinia justificata in cadrul procedurii de infringement utilizate de UE Fundamentare juridica:

Natura Europei este protejata prin doua acte normative de baza, Directivele Pasari si Habitate. In baza Directivei Pasari, statele membre sunt obligate sa desemneze toate siturile adecvate ca Zone de protectie speciala (SPA) pentru conservarea speciilor de pasari salbatice. Directiva Habitate cere statelor membre sa desemneze situri de importanta comunitara (SCI) pentru conservarea tipurilor de habitate naturale si sa protejeze diferite specii de pe liste de protectie. Impreuna, SPA si SCI formeaza reteaua Natura 2000 de arii protejate, care reprezinta cel mai important instrument al UE pentru conservarea habitatelor naturale si a speciilor de animale si plante pe care le contin.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect