Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Noua specie de furnici
Noua specie de furnici PDF Imprimare E-mail

 Nouă specie de furnici descoperită în Amazonia Reprezintă probabil cea mai veche spiţă de furnici

ScienceDaily (Sep. 16, 2008) — O nouă specie de furnici oarbe, subterane, de pradă, descoperită în pădurea amazoniană de Christian Rabeling , biolog evoluţionist de la Universitatea din Texas, Austin este probabil descendenta primelor furnici care au evoluat.
Noua furnică a fost denumită Martialis heureka, în traducere aproximativă "furnica de pe Marte," deoarece are o combinaţie de caracteristici nemaiîntâlnită până în prezent. Este adaptată la viaţa în sol, are o lungime de unu-doi milimetri, de culoare palidă, nu are ochi, dar o pereche de mandibule mari, pe are Rabeling şi colegii săi presupun că le utilizează pentru capturarea prăzii.
Furnica aparţine unei subfamilii proprii, una dintre cele 21 de subfamilii de furnici. Este prima dată din 1923 când a fost descoperită o nouă subfamilie de furnici cu specii în viaţă (alte subfamilii noi au fost descoperite numai la furnicile fosile).
Rabeling afirmă că descoperirea lui va ajuta biologii să înţeleagă mai bine biodiversitatea şi evoluţia furnicilor, insecte abundente de importanţă ecologică.
"Această descoperire sugerează o multitudine de specii, poate de mare importanţă evolutivă, ascunse încă în solul pădurilor tropicale rămase," scriu Rabeling şi coautorii într-o lucrare în care comunică recenta descoperire în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Rabeling a colectat singurul specimen cunoscut al noii specii de furnici în 2003 din frunzele moarte la Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária din Manaus, Brazilia.
Împreună cu colegii, a constatat că furnica este dintr-o specie, gen şi subfamilie nouă după analiza morfologică şi genetică. Analiza ADN din picioarele furnicii a confirmat poziţia sa filogenetică chiar la rădăcina arborelui evoluţionar al furnicii.
Furnicile s-au dezvoltat timp de 120 de milioane de ani din strămoşi viespi. Au evoluat probabil rapid pe diferite linii genetice, unele specializate în viaţa în sol, frunze moarte sau arbori, altele devenind generaliste.
 

"Descoperirea sprijină ideea că furnicile oarbe subterane de pradă au apărut încă din orii evoluţiei furnicilor," spune Rabeling, doctorand în programul de ecologie, evoluţie şi comportament.
Rabeling nu sugerează că st5râmoşul tturor furnicilor a fost orb şi a trăit în subteran, ci că aceste adaptări au apărut de timpuriu şi au persistat în timp.
"Pe baza datelor şi a documentelor fosile, presupunem că strămoşul acestei furnici a fost asemănător viespilor, poate similar fosilei din chihlimbar din cretacic Sphecomyrma, cunoscută în general ca veriga lipsă în evoluţia de la viespi la furnici," spune Rabeling.
El speculează că noua specie de furnici a evoluat cu timpul adaptări la habitatul subteran (de exemplu, pierderea ochilor i a culorii corpului), reţinând însă unele caracteristici fizice ale strămoşului.
"Noua specie de furnici trăieşte ascunsă în soluri tropicale cu mediu stabil probabil cu mai puţină concurenţă din partea altor furnici şi într-un microclimat relativ stabil," adaugă cercetătorul. "Ar putea reprezenta o specie 'relictă' care a păstrat unele caracteristici morfologice ancestrale."
Coautorii lui Rabeling sunt Jeremy Brown, tot doctorand la Universitatea Texas din Austin şi Dr. Manfred Verhaagh de la Staatliches Museum für Naturkunde in Karlsruhe, din Germania. Ecologul brazilian Dr. Marcos Garcia a ajutat cercetările din Amazonia.
Adaptare după materiale oferite de University of Texas at Austin, prin EurekAlert!, a service of AAAS.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect