Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Albinele, unul dintre numerosii polenizatori, infectate cu un virus implicat in distrugeerea colonii
Albinele, unul dintre numerosii polenizatori, infectate cu un virus implicat in distrugeerea colonii PDF Imprimare E-mail

Veterinari

Albinele, unul dintre numerosii polenizatori, infectate cu un virus implicat in distrugeerea coloniilor

Cercetatorii de la Penn State au constatat ca polenizatorii indigeni, precum albinele salbatice si viespile, sunt infectati de aceleasi boli virale ca si albinele domestice si ca acesti virusi se transmit prin polen. Acest studiu multi-institutional ofera noi perceptii asupra infectiilor virale la polenizatorii indigeni, sugerand ca bolile virale pot fi factorii cheie care afecteaza populatiile de polenizatori.

Cercetarile au fost publicate la 22 decembrie in PLoS ONE, jurnal online open-access.

Potrivit afirmatiilor Dianei Cox-Foster, co-autoare si profesor de entomologie la Penn State, popuatiile de polenizatori s-au redus din diferite motive, intre care virusii de acid ribonucleic (ARN), care apar ca o amenintare grava. "Se crede ca virusii ARN sunt principalii factori care duc la boala disparitiei coloniilor (CCD), in urma careia coloniile de albine de miere mor uneori nelasand in stup nici un supravietuitor. Detectarea recenta a acestor specii de virusi la bondari si alti polenizatori indigeni indica o posibila raspandire mai larga in mediu a acestor virusi, cu un impact potential mai extins," explica Cox-Foster.

Cercetatorii au studiat distributiile virusilor pe granule de polen de la albinele domestice si alti polenizatori colectate de la plantele cu flori din Pennsylvania, New York si Illinois in Statele Unite. "Pentru prima data, au fost detectati virusi ARN precum virusul care deformeaza aripa, virusul sacbrood si virusul black queen cell (BCQV) pe granulele de polen colectate direct de la polenzatori," spune Cox-Foster. "Au fost detectati virusi pe peletele de polen de la mai multe albine lucratoare neinfectate, ceea ce arata ca polenul insusi poate fi purtator de virus. S-a demonstrat ca in coloniile sanatoase virusii din polenul si mierea depozitate in stup transmit infectia la matca si aceasta depune oua infectate dupa ce i se administreaza hrana infectata."

Detectia virusilor ARN la alti polenizatori, intre care bondarii, albinele solitare si viespile, sugereaza ca virusii ar putea avea un impact mai profund asupra santatii ecosistemului, avand in vedere ca acesti polenizatori sunt esentiali pentru multe plante in fecunare si producerea fructelor si legumelor. Constatarile sunt importante pentru public si comunitatea stiintifica din intreaga lume, avand in vedere rolul polenizatorilor in agricultura si mediu si scaderea recenta a populatiilor de polenizatori.

Constaarile ridica de asemenea aspecte de biosecuritate, deoarece in multe tari polenul se importa acum pentru hrana albinelor domestice utilizate pentru polenizari in agricultura.

Sursa articolului:

Public Library of Science (2010, December 28). Bees one of many pollinators infected by virus implicated in colony collapse disorder. ScienceDaily.  http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2010/12/101222173037.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect