Animale


Receive HTML?

Home arrow Dezvoltare Durabila arrow Este viespea orientala cheia pentru energie regenerabila?
Este viespea orientala cheia pentru energie regenerabila? PDF Imprimare E-mail

Dezvoltare durabila

Este viespea orientala cheia pentru energie regenerabila?

Dupa cum stie orice copil de scoala, in fotosinteza, plantele absorb energia solara si o transforma in energie electrica. Acum, o echipa de la Universitatea din Tel Aviv a demonstrat cum un membru al regnului animal, viespea orientala, absoarbe energia soarelui si o transforma si ea in energie electrica-- in partea corpului colorata cu galben si cafeniu.

"Partea interesanta este ca o fiinta biologica vie poate face acest lucru," spune Prof. David Bergman, fizician la Universitatea din Tel Aviv, Scoala de Fizica si Astronomie, care a facut parte din echipa celor care au facut descoperirea . "Viespea a descoperit probabil ceva ce noi inca nu cunoastem." In parteneriat cu regretatul Prof. Jacob Ishay de la Facultatea de Medicina a aceleiasi universitati, Prof. Bergman si studentul sau la doctorat Marian Plotkin au demarat un proiect de cercetari cu adevarat interdisciplinare pentru a explica procesele biologice care fac din abdomenul viespii un set de celule solare.

Echipa de cercetatori a facut aceasta descoperire cu cativa ani in urma si a incercat recent sa reproduca rezultatele. Concluzia este ca invelisul tare al organismului viespii, exoscheletul, poate capta energia solara.

Rezultatele au fost publicate recent in jurnalul german Naturwissenschaften.

Descoperirea unui nou sistem de energie regenerabila?
Anterior, entomologii remarcasera ca viespea orientala, spre deosebire de alte viespi si albine, este activa dupa-amiaza mai mult decat dimineata la rasaritul soarelui. Au mai observat si ca viespea sapa mai intens pe masura ce creste intensitatea soarelui.

Preluand aceste informatii in laborator, echipa de la Universtatea din Tel Aviv a studiat conditii meteorologice precum temperatura, umiditatea si radiatia solara pentru a determina daca si in ce mod acesti factori pot afecta comportamentul viespii, dar a constatat ca radiatia UVB este singura care determina schimbarea.

In cursul cercetarilor, echipa de la Universitatea din Tel Aviv a mai constatat ca dungile galbene si cafenii de pe abdomenul viespii produc un efect foto-voltaic: dungile galbene si cafenii de pe abdomenul viespii absorb radiatia solara, iar pigmentul galben o transforma in energie electrica.

Cercetatorii au determinat ca invelisul cafeniu al viespii este alcatuit din santulete care impart razele de lumina in fascicule divergente. Dungile galbene de pe abdomen sunt alcatuite din depresiuni de dimensiunea unui varf de ac si contin un pigment numit xantopterina. Impreuna, canelurile care disperseaza lumina, depresiunile punctiforme si xantopterina transfoma lumina in energie electrica. Exoscheletul capteaza lumina si pigmentul efectueaza transformarea.

O pompa de caldura biologica

Cercetatorii au mai constatat o serie de procese energetice unice ale acestei insecte. Ca si aparatele de aer conditionat si frigiderele, viespea dispune in organismul sau de un sistem cu pompa de caldura bine dezvoltat care ii sigura o temperatura mai scazuta decat cea ambientala atunci cand cauta hrana la soare. Este un lucru nu prea usor de facut, spune Prof. Bergman.

Pentru a vedea daca abilitatea viespii de a capta energia solara ar putea fi reprodusa, echipa de cercetatori a imitat structura organismului viespii dar a obtinut rezultate slabe in realizarea aceluiasi randament energetic de captare a energiei. In viitor, au in vedere rafinarea modelului pentru a vedea daca aceasta "bio-imitatie" poate da indicii despre noile solutii de energie regenerabila.

Cercetatorii au mai descoperit si ca viespile utilizeaza semnale acustice bine acordate dupa care se ghideaza in construirea fagurilor cu o precizie extraordinara in intuneric complet. Cel putin albinele pot vedea ceea ce fac, explica Prof. Bergman, dar nu si viespile – intr-un cuib de viespi este intuneric complet.

Sursa articolului:

American Friends of Tel Aviv University (2011, January 6). Is the hornet our key to renewable energy? Physicist discovers that hornet's outer shell can harvest solar power. ScienceDaily. http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2011/01/110105102725.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect