Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Sperante pentru monitorizarea unei insecte greu de depistat
Sperante pentru monitorizarea unei insecte greu de depistat PDF Imprimare E-mail

Conservare

Sperante pentru monitorizarea unei insecte greu de depistat

Umila radacina de ghimbir ar putea fi cheia conservarii celui mai mare si mai spectaculos coleopter terestru din Marea Britanie - radasca. Ecologii de la Royal Holloway, University of London si University of York au elaborat o serie de metode noi de monitorizare a populatiilor de radasca – constand din capcane cu ghimbir pentru insectele adulte si microfoane miniaturale pentru a detecta sunetele emise de larve in cuiburile subterane. Eforturile de conservare au fost impiedicate pana acum de faptul ca ecologii nu dispuneau de o metoda fiabila de monitorizare a populatiilor de radasca.

Prin noile cercetari s-a constatat ca printr-o combnatie de capcane aeriene cu ghimbir in care sunt prinse insectele adulte si de microfoane miniaturizate pentru inregistrarea sunetelor emise de larve sub pamant si prelevatoare de probe pentru detectarea substantelor pe care le emit in mediu, se obtine o imagine exacta a abundentei speciei.

Potrivit Dr Deborah Harvey, una dintre autoarele studiului: ‘Noile metode ofera o promisiune autentica pentru monitorizarea populatiilor unor insecte atat de greu de urmarit si de rare, despre care credem ca este in declin in mare parte a habitatului sau european. Trebuie sa aflam unde traieste radasca – si cat de mari sunt populatiile – pentru a o putea conserva cat de cat eficient.'

Au fost testate chiar si capcane cu vin si bere

Harvey si colegii au descoperit ca ghimbirul este irezistibil pentru radasca adulta abia dupa ce au incercat atractivitatea multor alte fructe si legume - inclusiv banane, capsune, rosii si cirese – ca si vin si bere. Ghimbirul functioneaza deoarece contine cantitati mari de alfa copaen, o substanta care atrage si alte insecte care traiesc in putregaiul de lemn.

Prin utilizarea ghimbirului si construirea cutiei din plastic rezistent, Harvey a reusit sa realizeze o capcana eficienta si necostisitoare, un aspect vital deoarece, in cea mai mare parte, de monitorizarea insectelor din Marea Britanie se ocupa gratuit o mica armata de inregistratori amatori devotati.

Utilizarea altor metode de prindere a insectelor, ca de exemplu capcanele de lumina sau cele cu momeala din mancare nu functioneaza in cazul radastilor deoarece ele nu sunt de regula atrase de lumina si specia nu se hraneste in faza adulta a ciclului de viata.

In afara de identificarea unei metode de monitorizare a populatiilor adulte, Harvey mai avea nevoie de o modalitate de detectare a larvelor, care traiesc sub pamant. Cautarea cu mana poate distruge habitatul acestora, asa ca echipa a folosit in schimb mici microfoane pentru captarea sunetelor – numite stridulatii – pe care le emit larvele, ca si asa-numite prelevatoare difuzive pentru detectarea substantei longifolen, pe care o secreta acestea.

Potential si pentru monitorizarea altor specii

Harvey spune: ‘Detectarea insectelor subterane fara a distruge habitaul larvelor lor este deosebit de dificila. Aceste prelevatoare difuzive se utilizeaza extensiv pentru monitorizarea poluarii mediului, insa este pentru prima data cand au fost folosite la detectarea insectelor. Cum longifolanul pote fi produs de plante, l-am utilizat impreuna cu inregistrarea acustica pentru a gasi o metoda mai exacta de depistare a larvelor de radasca.'

Echipa a descoperit ca secventele de stridulatie produse de larvele de radasca sunt foarte diferite de cele ale altor specii cu care ar putea imparti acelasi habitat, precum ileana (Cetonia aurata) si alte scarabeide (Dorcus parallelopipedus).

‘Stridulatia poate fi o forma de comunicare intre larve; ea creste in intensitate daca larvele sunt atinse sau sunt izolate de celelalte,' spune Harvey.

Acestea sunt primele inregistrari efectuate vreodata la larvele de Cetonia aurata sau Dorcus parallelopipedus .

Acesta din urma scoate un sunet ca scartaitul de pantofi. Noile metode ar putea ajuta la si conservarea altor specii rare. Dupa Harvey: ‘Detectia acustica a insectelor ca metoda de identificare este inca la inceput, dar suntem convinsi ca prezinta un potential insemnat pentru detectarea larvelor pe teren.'

Sursa: Wildlife Extra (www.wildlifeextra.com)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect