Animale


Receive HTML?

Home arrow Diverse arrow Puntile de franghie ajuta veveritele sa traverseze soseaua
Puntile de franghie ajuta veveritele sa traverseze soseaua PDF Imprimare E-mail

Puntile de franghie ajuta veveritele sa traverseze soseaua

Cercetarile au aratat ca veveritele pot utiliza traversarile speciale peste soselele aglomerate si chiar o fac .

Un cercetator de la Universitatea din Leeds, Facultatea de Stiinte Biologice, a efectuat un studiu pentru a vedea daca veveritele din Loch Lomond si Parcul National Trossachs utilizeaza puntile de franghie instalate de un grup local de activisti pentru speciile salbatice.

Aceste punti se instaleaza de obicei in locurile unde s-au constatat accidente, dar pana acum nimeni nu a cules date pentru a vedea daca animalele chiar le utilizeaza.

Inregistrarea utilizarii

Stephen Lockwood, care studiaza la masterat biodiversitatea si conservarea, s-a format ca specialist in catararea in copaci ca sa poata instala echipamentele de inregistrare a miscarii veveritelor. In afara aparatelor de inregistrare video, el a folosit si tuburi umplute cu nuci si banda adeziva pe care sa colecteze fire de blana si tipare de argila pe care sa inregistreze urmele animalelor.

Coridor pentru specii salbatice

El a spus: "Nu este vorba numai de reducerea numarului de veverite care isi gasesc sfarsitul pe sosea. Stim de asemenea ca atunci cand un habitat natural devine fragmentat, de exemplu prin introducerea unor bariere artificiale cum sunt soselele , sansele speciilor de a supravietui pe termen lung se reduc ca urmare a reducerii oportunitatilor de reproductie. Speram ca puntile vor incuraja veveritele sa exploreze o zona mai larga si deci sa reduca sansele de consangvinizare. Cand vom afla daca ele chiar utilizeaza aceste punti, vom putea evalua cat de utila este instalarea lor."

Ruhi Thallon, de la Cowal Red Squirrel Group, un ONG care a comandat studiul, a spus: "Comunitatea locala din Strachur a soliciat cu succes o finantare SNH pentru construirea puntilor de franghie si au fost instalate doua peste soseaua principala de acolo, dar trebuia sa aflam daca aceste costuri se justifica inainte de a cheltui cu instalarea altora si in alte puncte. Cand am cautat mai atent, am fost surprinsi sa descoperim ca nimeni nu testase de fapt eficienta acestor punti. Cercetarile pe care Stephen de la Universitatea din Leeds le-a efectuat acum ne vor ajuta sa ne sustinem cauza cand vom solicita in viitor finantare pentru astfel de proiecte."

Populatie de veverite cu mare densitate

Dupa analiza datelor, Stephen a conchis acum ca veveritele utilizeaza intr-adevar puntile, dar este important ca acestea sa fie bine amplasate. El spune, "In zonele in care exsta populatii foarte dense de veverite, noile punti pe care le instalam sunt folosite dupa o zi-doua si nu ne-a surprins sa aflam ca daca punem si hrana pe aceste punti putem incuraja veveritele sa le utilizeze. Astfel de informatii nu au mai fost culese anterior si acum pot fi utilizate si de alte grupuri de conservare a speciilor salbatice sau chiar de dezvoltatori in planificarea de drumuri noi care traverseaza habitate cu veverite."

David Blakeley, de la Institutul de Biologie Integrativa si Comparativa de la Universitatea din Leeds, crede ca a fost vorba de un proiect foarte util: "Programul nostru de masterat in Biodiversitate si Conservare ne da ocazia sa desfasuram cercetari care sa produca un impact real aupra speciilor salbatice din Marea Britanie, iar acest proiect este inca un exemplu in acest sens."

Sursa: Wildlife Extra.

www.wildlifeextra.com

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect