Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Culoarea vietii: Varietatea este buna si pentru iepuri
Culoarea vietii: Varietatea este buna si pentru iepuri PDF Imprimare E-mail

Culoarea vietii: Varietatea este buna si pentru iepuri

Din 1871, cand Charles Darwin scria Originea Omului, se accepta indeobste ca "Variabilitatea este baza necesara pentru actiunea selectiei." Variabilitatea este asociata cu abilitatea de adaptare, care este in mod clar benefica a nivel de specie. Insa apar tot mai multe dovezi ca variabilitatea genetica ar putea determina avantaje si la nivel de individ. Steve Smith si Franz Suchentrunk de la Institutul de Cercetare a Ecologiei Speciilor Salbatice al Universitatii de Medicina Veterinara din Viena au aratat acum ca variatia locusului unei anumite gene la iepuri este asociata unui mai mare succes reproductiv.

Una dintre intrebarile fundamentale ale biologiei evolutioniste este in ce mod variatia la nivelul unei singure gene poate afecta posibilitatea unui animal de a produce pui. Impreuna cu colaboratorii lor din Marea Britanie si Belgia, Steve Smith si Franz Suchentrunk de la Institutul de Cercetare a Ecologiei Speciilor Salbatice al Universitatii de Medicina Veterinara din Viena au conceput un model matematic cu care sa descrie efectele variatiei genetice asupra succesului reproductiv al iepurelui european. Ei au testat modelul cu datele obtinute de la iepuri salbatici din Belgia si Austria orientala.

Smith si colegii sai au ales sa examineze influenta a doua situri diferite pentru complexul de histocompatabilitate majora (MHC). MHC este implicat in reactii imune si genele MHC s-au bucurat recent de multa atentie ca reprezentand o legatura posibila intre variatia genetica si conditia fizica. In mai multe studii ele au fost desemnate ca posibile cuze als esecului reproductiv la om, dar pana in prezent nu s-a incercat experimental sa se evalueze daca genele MHC sunt asociate cu conditia fizica a populatiilor de animale salbatice.

Succesul reproductiv apare dintr-o combinatie a doi factori: fertilitate (daca un individ produce pui) si fecunditate (cati pui produce un individ fertil). Smith si colegii sai au gasit acum ca femelele care poarta doua versiuni diferite ale unui anumit locus al MHC (respectiv care sunt heterozigote in acest locus) au un succes reproductiv semnificativ mai mare decat femelele homozigote. Cercetatorii au observat o reducere marcata a sterilitatii la iepurii heterozigoti, ca si o usoara dar detectabila crestere a fecunditatii. Aceste rezultate confirma pentru prima data ca variabilitatea intr-un anumit locus genetic este asociata performantelor reproductive si are consecinte extrem de importante in studiul fertilitatii umane ca si in managementul speciilor salbatice.

In mod ciudat, desi efectele pozitive ale heterozigoticitatii au fost clar detectate la iepurii din Belgia, ele nu au fost constatate si la iepurii din Austria orientala. Diferenta deriva probabil din presiunea diferita a selectiei la cele doua populatii. De exemplu, domeniul de variatie anuala a temperaturii este semnificativ mai mare in Austria decat in Belgia si deci iepurii din Austria ar putea fi supusi unor fluctuatii mai mari ale disponibilitatii hranei. Potrivit lui Smith, insa, "diferenta dintre Austria si Belgia arata cat de complicata ramane chestiunea in ansamblu si cat este de greu de extrapolat rezultatele de la un sistem la altul."

Rezultatele sunt publicate in numarul din octombrie al jurnalului Molecular Ecology.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect