Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Locuri de odihna ale liliecilor in copaci
Locuri de odihna ale liliecilor in copaci PDF Imprimare E-mail

Atentie cand taiati copaci – Iarna liliecii hiberneaza in scorburi

Locuri de odihna ale liliecilor in copaci

"Liliecii hiberneaza in aceasta perioada a anului si deseori se adapostesc in scorburi de fag si frasin," spune Robin Moffit, Bat Conservation Trust. "Oamenii cred ca la incheierea perioadei de imperechere copacii pot fi taiati fara riscuri. Noi va rugam sa verificati inainte de a o face – de asta ar putea depinde viata unui liliac."

Numarul liliecilor a scazut drastic in urma schimbarilor de regim agricol si asa-ziselor imbunatatiri aduse cladirilor. Din acest motiv, locurile de hibernare sau ‚materinitatile’ liliecilor s-au redus si ele ingrijorator.

Hibernarea

"Liliecii au uimitoarea capacitate de a-si conserva energia cand hiberneaza," explica Robin. "Vara fac depuneri de ‘grasime cafenie' in tesuturi, apoi intra in aceasta stare de amorteala. Insa, daca sunt deranjati, ajung sa consume rapid aceasta enegie pretioasa de care au nevoie pentru a trece iarna. Liliecii care ajung pe sol sunt fie bolnavi, fie epuizati de foame. Mor daca nu sunt tratati."

Hibernarea in gestatie

Robin continua explicand ca desi liliecii se imperecheaza la sfarsitul verii, femelele pastreaza sperma in organism si fertilizeaza ovulele abia la apropierea primaverii.

"Astfel liliacul poate asigura puilor cele mai bune conditii de crestere ," spune ea. "Sunt mamifere ca si noi si isi alapteaza puii. Asa ca femelele trebuie sa aiba o conditie fizica buna la iesirea din hibernare pentru a asigura cotinuitate generatiei urmatoare.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect