Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Hrana vie pentru puiet
Hrana vie pentru puiet PDF Imprimare E-mail
Hrana vie pentru puiet
 
In ciuda realizarilor recente in productia de diete inerte pentru larvele de pesti, in hranirea majoritatii speciilor de interes pentru acvacultura hrana de baza o reprezinta inca in primele etape ale vietii formle vii de hrana. Independent de valoarea nutritionala, hrana vie este ... usor de detectat si de capturat, datorita miscarilor de inot in coloana de apa si foarte usor de digerat, avand in vedere concentratia mai scazuta de nutrienti (continut de apa>80%).

In acest articol sunt analizate principalele tipuri de hrana vie utilizate in acvacultra, avantajele si dezavantajele lor, cu accent special pe valoarea nutritiva si masura in care aceasta poate fi manipulata. Cele mai des utilizate forme de hrana vie din acvacultura sunt rotiferele (Brachionus sp.) si crevetii (Artemia sp.), deoarece exista protocoale standardizate pentru producerea lor in masa cu costuri scazute. Insa atat rotiferele cat si Artemia prezina deficiente nutritionale pentru speciile marine, mai ales in privinta acizilor grasi esentiali n-3 puternic nesaturati (HUFA, ex., acidul docosahexaenoic si acidul eicosapentaenoic).

Imbogatirea acestei hrane vii cu emulsii de lipide bogate in HUFA poate determina un aport excesiv de lipide si un continut de proteine sub-optimal in dieta larvelor de peste. In plus, rotiferele si Artemia pot avea niveluri sub-optimale ale unor amino acizi, vitamine si minerale, cel putin pentru unele specii. In larvacultura se mai folosesc si cateva specii de microalge.

Acestea sunt folosite ca hrana pentru alte forme de hrana vie, dar mai ales ca tehnica de ‘apa verde’ in cresterea larvelor de peste, avand presupuse efecte benefice asupra comportamentlui de hranire, functiei digestive, valorii nutritive, calitatii apei si microflorei.

Copepodele si alte forme naturale de organisme din zooplancton sunt si ele utilizate ca forme de hrana vie, in mod normal cu rezultate mult mai bune din punct de vedere al ratei de supravietuire a larvelor, cresterii si calitatii, comparativ cu rotiferele si Artemia. Cu toate acestea, dificultatile tehnice de producere in masa a acestor organisme reprezinta inca o constrangere pentru utlizarea lor de rutina.

Imbnatatirea formelor de microdieta inerta va duce probabil la inlocuirea treptata a hranei vii. Insa o inlocuire completa nu este probabila decat peste multi ani la majortatea speciilor, cel putin in primele zile de viata.

Sursa: Aquaculture Research, 2010, volume 41, issue 5
Autori: Luís E C Conceição, Manuel Yúfera, Pavlos Makridis, Sofia Morais, Maria Teresa Dinis
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect