Animale


Receive HTML?

Home arrow Diverse arrow Maimuta cu nas carn nou descoperita stranuta in ploaie
Maimuta cu nas carn nou descoperita stranuta in ploaie PDF Imprimare E-mail

Echipa internationala de primatologi a descoperit o noua specie de maimuta in nordul Myanmar (fosta Birmania.)

Cercetarile, publicate in American Journal of Primatology, arata ca Rhinopithecus strykerio o specie de maimuta cu nas scurt, are nasul carn cu varful in sus, ceea ce o face sa stranute cand ploua.

Biologii de teren condusi de Ngwe Lwin de la Asociatia pentru Biodiversitate si Conservarea Naturii din Myanmar, cu sprijinul unei echipe internationale de primatologi de la Fauna & Flora International (FFI) si Fundatia People Resources and Biodiversity, au descoperit noua specie in studiul la scara nationala Hoolock Gibbon Status Review la inceputul anului 2010. Vanatorii raportasera prezenta unei specii de maimute cu buze proeminente si nari largi indreptate in sus.

Au fost comunicate intalniri cu aceasta de la estul muntilor Himalaia pana in nord-estul statului Kachin, ceea ce a determinat echipa sa efectueze cercetari de teren care au dus la descoperirea unei mici populatii din aceasta noua specie care prezinta caracteristici diferite de ale oricarei specii de maimute cu nas scurt descrise anterior.

Thomas Geissmann, care conduce activitatea de descriere taxonomica, a descis maimuta ca avand blana aproape in intregime negricioasa, cu cateva smocuri albe la urechi, pe barbie si in zona perineala. De asemenea, are o coada relativ lunga, reprezentand aproximativ 140% di lungimea corpului.

Specia a fost numita Rhinopithecus strykeri in onoarea lui Jon Stryker, presedintele fondator al Fundatiei Arcus care a finantat proiectul. Insa in dialectele locale este denumita mey nwoah, 'maimuta cu fata in sus.'

Desi specia este noua pentru stiinta, populatia locala o cunoaste foarte bine si pretinde ca este foarte usor de gasit atunci cand ploua, deoarece maimutelor adesea le intra apa de ploaie in nari, ceea ce le face sa stranute. Pentru a impiedica ploaia sa le intre in nas, ele isi petrec zilele ploioase cu capul ascuns intre genunchi

Frank Momberg, Coordonator Regional de dezvoltare a programului FFI Asia Pacific, care a anchetat vanatorii locali in cursul sondajului de teren, sugereaza ca specia este raspandita exclusiv in zona raului Maw. Arealul de distributie este estimat la 270 km (patrati) pentru o populatie de circa 260-330 exemplare, ceea ce inseamna ca intra in categoria Critic amenintata a IUCN.

Deoarece aceasta maimuta cu nasul carn traieste numai in Statul Kachin din nord-estul Myanmar, ea este geografic izolata de alte specii prin doua bariere majore, fluviile Mekong si Salween, ceea ce ar explica de ce specia nu a fost descoperita mai devreme.

Potrivit vanatorilor locali, maimutele isi petrec lunile de vara, intre mai si octombrie, la inaltimi mai mari, in paduri temperate de amestec. Iarna coboara mai aproape de satele oamenilor, atunci cand zapada le reduce resursele de hrana.

Specii de maimute cu nasul carn mai sunt intalnite in unele zone din China si Vietnam. In prezent toate speciile sunt considerate amenintate. Pana acum nu fusese comunicata niciuna dintre aceste specii in Myanmar. Insa acest nou-descoperit membru al familiei maimutelor cu nasul carn este deja critic amenintat datorita cresterii presiunii vanatorii ca urmare a constructiei de drumuri forestiere de catre companiile chineze care au unceput sa patrunda in zona de distributie anterior izolata a acestei maimute nou descoperite.

Sursa articolului:
Wiley-Blackwell (2010, October 27). Newly discovered snub-nosed monkey sneezes in the rain. ScienceDaily. Retrieved October 28, 2010, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2010/10/101026203638.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect