Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Cum putem ajuta pestii sa scape de”mancarime”
Cum putem ajuta pestii sa scape de”mancarime” PDF Imprimare E-mail

Cum putem ajuta pestii sa scape de”mancarime”

S-a dovedit recent ca sulfatul de cupru este un tratament eficace pentru Ichthyophthirius multifiliis, cunoscut si ca "mancarime," un protozoar parazit ce apare sub forma de pete albe la pestii infectati, potrivit unui specialist de la Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA).

Specialistul in toxicologie acvatica David Straus de la Serviciul de cercetari agricole al USDA (ARS) a investigat sulfatul de cupru ca metoda de control atat pentru parazitul mancarimii la somn cat si pentru o ciuperca -- Saprolegnia – ce ataca ouale de somn. Straus lucreaza la Centrul National de Cercetari Agricole ARS Harry K. Dupree din Stuttgart, Arkansas. ARS este principala agentie de cercetari stiintifice de laborator a USDA si prin cercetare sustine pioritatile USDA in promovarea securitatii alimentare la nivel international.

Mancarimea este considerata parazitul cu cea mai mare prevalenta la nivel mondial la pestii ornamentali, de momeala sau de consum uman, spune Straus. Este mai putin comun in acvacultura din SUA datorita tehnicilor de management, dar atunci cand apare, poate ucide toti pestii dintr-o balta sau curs apa. S-a calculat ca acest parazit a fost direct responsabil de pagube de1,2 milioane USD in industria cresterii somnului in 2003.
Ciuperca de apa dulce Saprolegnia este un alt agent patogen major in piscicultura, care ucide ouale si invadeaza ranile si leziunile la exemplarele juvenile si adulte.

Straus a descoperit ca sulfatul de cupru reprezinta un tratament eficace pentru parazitul mancarimii si ciuperca ce ataca ouale. Potrivit celor relatate de Straus, sulfatul de cupru este sngurul tratament practic pentru controlul parazitului din baltile cu somn care au suprafete de circa 10 pogoane. Este usor de utilizat, eficace si necostisitor si prezinta siguranta in utilizare si manipulare.

Tratamentele actuale aprobate pentru ciuperca oualor, ca de exemplu formalina si perhidrolul, sunt mult mai costisitoare. De asemenea, ambii compusi sunt periculosi si prezinta si probleme de siguranta pentru om, ca si de pastrare in depozit.

Sulfatul de cupru inca nu a fost aprobat de Administratia SUA pentru Alimentatie si Droguri pentru utilizare in piscicultura, dar actiunea de reglementare a fost amanata in asteptarea rezultatelor cercetarilor lui Straus.

Substanta este aprobata de Agenita SUA pentru Protectia Mediului ca algicid si moluscocid. Piscicultorii folosesc sulfatul de cupru in controlul cianobacteriilor care afecteaza gustul pestelui si petnu controlul melcilor care transmit viermi lati paraziti la pesti.

Sursa articolului:
USDA/Agricultural Research Service (2010, November 1). Helping fish get rid of the 'Ich'. ScienceDaily. Retrieved November 1, 2010.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect