Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Urmele de pasi si fecalele ofera noi sperante pentru salvarea tigrilor
Urmele de pasi si fecalele ofera noi sperante pentru salvarea tigrilor PDF Imprimare E-mail

Urmele de pasi si fecalele ofera noi sperante pentru salvarea tigrilor

Cand expertii se vor aduna la St Petersburg, Rusia pentru intalnirea la varf de saptamana viitoare pe tema tigrilor, vor mai fi doar 3.200 de tigri in natura in intreaga lume. Peste jumatate traiesc in India, unde sunt raspanditi pe o arie foarte mare (100.000 km2) de padure.

Potrivit Dr. Yadvendradev Jhala de la Wildlife Institute of India, principalul autor al noului studiu: "Tigrii sunt fiinte ascunse, nocturne si apar cu densitate redusa astfel ca este extrem de dificil sa ii monitorizezi. Daca nu stim cati tigri au mai ramas in natura si daca numarul lor ceste sau descreste, nu vom reusi sa le asiguram conservarea."

Pana acum, numarul tigrilor a fost monitorizat fie dupa urmele de pasi (numite si amprente) fie prin utilizarea capcanelor cu film. Desi agentiile pentru specii salbatice utilizeaza amprentele pentru identificarea fiecarui animal in parte, cercetatorii considera ca aceasta este o metoda inexacta de monitorizare a numarului de tigri. Si desi imaginile obinute cu capcanele cu film sunt fiabile, ele necesita personal foarte calificat si reprezinta o metoda costisitoare si migaloasa care nu poate fi utilizata pe scara mare.

In cautarea unei metode de monitorizare ieftine, dar cu robustetea stiintifica necesara, Dr. Jhala si colegii sau au lucrat in 21 de situri diferite din padurile Indiei Centrale si de Nord pentru a colecta doua urme de tigri – amprente si fecale. "Fecalele de tigru sunt de marimea uei sfecle mari si au un miros caracteristic intepator, de mosc. Fecalele de tigru proaspete sunt de obicei insotite de picaturi de urina care miros ca orezul basmati bine fiert," explica Dr. Jhala.

Cand au comparat aceste date cu cele obtinute de la capcanele cu film de pe aceleasi situri, au constatat ca pot estima numarul tigrilor la fel de exact prin utilizarea celor doua tipuri de urme – amprente si fecale – ca si prin utilizarea capcanelor cu film, dar la un pret mult mai mic. Pe fiecare sit a costat 1240 USD si au fost necesare 220 de zile/om pentru colectarea datelor de amprente si fecale, fata de 17.000 USD si 720 zile/om in cazul capcanelor cu film.

Rezultatele au implicatii cruciale in conservarea tigrilor si a altor specii amenintate cu disparitia din intreaga lume. "Aratand ca este posibil sa se estimeze exact numarul de tigri pe baza urmelor de pasi si fecale, am deschis o noua cale de a monitoriza, cu costuri eficiente, populatiile de tigri si de a masura succesul programelor de conservare.

Aceasta metoda ar putea fi aplicata si la monitorizarea altor specii amenintate cu disparitia si raspandite pe suprafete mari," a spus Dr. Jhala.

Bibliografie:
Yadvendradev Jhala et al. Can the abundance of tigers be assessed from their signs? Journal of Applied Ecology, 19 November 2010

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect