Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Sarpele 'supermamica' nu are nevoie de partener
Sarpele 'supermamica' nu are nevoie de partener PDF Imprimare E-mail

Sarpele 'supermamica' nu are nevoie de partener


Printr-o descoperire care rastoarna zeci de ani de teorii stiintifice cu privire la reproductia la reptile, cercetatorii de la North Carolina State University au descoperit ca femelele de boa constrictor pot da nastere unor pui fara a se imperechea.

Mai ciudat, aeasta constatare, facuta de o echipa de la North Carolina State University, arata ca puii produsi prin reproductie asexuata au atribute anterior considerate imposibile. Ponte mari de pui toti femele produsi de ‘super mamica' boa constrictor nu prezinta absolut nicio influenta a unui mascul - nicio amprenta genetica care sa demonstreze implicarea vreunui mascul in procesul reproduciv. Toti puii femela pastrasera de asemenea mutatia coloristica recesiva rara a mamei.

Este prima data cand reproductia asexuata, cunoscuta in lumea stiintifica sub numele de partenogeneza, a fost atribuita serpilor boa constrictor, sune Dr. Warren Booth, cercetator la studii postdoctorale la NC State in domeniul entomologiei si principalul autor al unui articol in care este descris acest studiu. El adauga ca rezultatele pot determina oamenii de stiinta sa reexamineze reproductia la reptile, mai ales la speciile mai primitive de serpi precum boa constrictor.

Cromozomii sexuali la serpi sunt putin mai diferiti decat cei ai mamiferelor – celulele masculine ale serpilor au doi cromozomi Z, iar gametii feminini ai sarpelui un cromozom Z si unul W. Dar in studiu, toti puii femela rezultati din reproducerea asexuata aveau cromozomi WW, un fenomen pe care Booth declara ca nu a mai fost vazut pana acum si considerat imposibil. Numai printr-o manipulare complexa in conditii de laborator se mai obtinusera astfel de femele WW – si chiar si atunci numai la pesti si amfibieni, spune Booth.

Femela a produs puii singura – si pe calea „traditionala”

Ca surplus de ciudatenie este faptul ca in doi ani aceeasi femela de boa a produs nu una ci doua ponte de pui exclusiv femele, cu cromozomi WW, care aveau aceeasi mutatie coloristica rara a mamei. O ponta a constat din 12 pui si cealalta din zece. Si aceasta nu din lipsa de optiuni: Erau prezenti masculi de sarpe care au curtat femela inainte ca aceasta sa fete puii cu coloratia rara. Iar super-mamica versatila avusese pui anterior pe calea „traditionala” prin imperechere cu un mascul cu mult inaintea fenomenelor de reproducere asexuata.

Booth se indoieste ca aceste nasteri rare au fost cauzate de schimbari de mediu. El noteaza ca desi stresul din mediu a fost asociat reproducerii asexuate la unii pesti si la alte animale, in mediul sau rutina acestui sarpe boa nu a intervenit nicio schimbare.

Este posibil ca acest sarpe sa fie ea insasi o exceptie genetica naturala, dar Booth spune ca reproductia asexuata la serpi ar putea fi un fenomen mai frecvent decat se credea.

‘Reproductia in doua moduri ar putea fi din punct de vedere evolutiv o "portita de salvare" pentru serpi,' spune Booth. ‘Daca lipsesc masculii potriviti, de ce sa irosesti ovule pretioase cand ai posibilitatea de a produce singura semi-clone? Apoi, cand apare un partener corespunzator, revii la reproductia sexuata.'

Ingrijitor de reptile si crescator de serpi, Booth detine acum unul dintre puii femela obtinuti din studiu. Cand toti puii exclusiv femela vor ajunge la maturitatea sexuala peste cativa ani, Booth este interesat sa vada daca se vor imperechea cu masculi, vor produce pui fara partener sau, ca s mama lor – vor folosi ambele metode. In orice caz, aceste femele cu cromozomi WW isi vor contimua propria versiune de "girl power," deoarce orice pui vor produce si acestia vor fi exclusiv femele.

Wildlife Extra Noiembrie 2010.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect