Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow 'Schimbare de sex' Cercetarile demonstreaza ca unele substante chimce influenteaza reproductia pesti
'Schimbare de sex' Cercetarile demonstreaza ca unele substante chimce influenteaza reproductia pesti PDF Imprimare E-mail

'Schimbare de sex' Cercetarile demonstreaza ca unele substante chimce influenteaza reproductia pestilor

Noi cercetari au adus primele dovezi ca substantele de “influentare a sexului” care au ajuns prin produsele de uz uman in rauri si oceane pot avea un impact semnificativ asupra posibilitatii de reproducere a pestilor din raurile britanice.

Constatarile unui studiu desfasurat timp de patru ani, condus de universitatile Exeter si Brunel, au implicatii importante pentru intelegerea impactului acestor substante asupra sanatatii ecosistemelor si eventual chiar a omului.

Substantele disruptoare ale sistemului endocrin (EDC) intrerup caile pe care hormonii actioneaza in organismul vertebratelor (animale cu coloana vertebrala), inclusiv la om.

Ele se gasesc in tot felul de produse, de la medicamentele contraceptive pentru femei si pilulele de inlocuire a hormonilor la lichidul pentru spalat vase, cel mai bine studiate EDC fiind cele care imita estrogenul (hormon feminin).
EDC s-au tot scurs de zeci de ani in apa raurilor prin retelele de canalizare si au un efect observabil asupra pestilor, modificand biologia masculilor pe care ii fac mai feminini – de aici reputatia de „schimbare de sex” a acestor substante chimice.

Pana acum, nu u existat dovezi solide care sa demonstreze un impact pe termen lung asupra pestilor in natura – dar noile cercetari asupra unor cyprinide salbatice din rauri din Marea Britanie (Bourne si Arun) au adus noi dovezi.

S-a evaluat prin doua studii de reproductie pe scara mare bazate pe tehnica genetica (microsateliti ADN) posibilitatea pestilor de a se reproduce prin compararea puilor rezultati cu parintii lor.

S-a constatat ca la pestii intersexuali – cei la care sexualitatea fusese compromisa cu EDC si care contineau celule sexuale masculine (sperma) si feminine (ovule) -- performanta reproductiva s-a redus cu pana la 76%.

Charles Tyler, de laFacultatea de Biostiinte a Universitatii din Exeter, a coordonat cercetarile impreuna cu Prof. John Sumpter, de la Institutul de Mediu al Universitatii Brunel.

Prof. Tyler a spus: "Este prima data cand am obtinut dovezi clare ca la pestii intersexuati masculii feminizati cu EDC abilitatea reproductiva scade.

"In mod clar aceasta determina ingrijorari cu privire la implicatiile asupra viitorului populatiilor de pesti salbatici din raurile britanice, dar asemenea constatari presupun si implicatii mai vaste. Unele dintre efectele constatate la pesti ar putea aparea si la alte animale deoarece sistemele hormonale sunt destul de similare la toate vertebratele.

"Exista incercarea de a lega EDC si de efecte asupra sanatatii umane, intre care reducerea numarului de spermatozoizi si bolile cardio-vasculare. Aceste concluzii sunt inca controversate," a adaugat Prof. Tyler. "In schimb, am demonstrat fara echivoc ca estrogenii din mediu modifica dezvoltarea sexuala a pestilor si acum, prin acest studiu, ca au impact asupra capacitatii lor de reproductie."

Pestii sunt considerati indicator principal de impact al substantelor chimice precum EDC doarece le absorb in cantitati mult mai mari decat ar putea-o face omul, concentrand orice efecte secundare posibile.

Biologia lor inseamna de asemenea ca sunt cu deosebire susceptibili la efectele de feminizare ale EDC deoarece sexul lor nu se stabileste decat dupa nastere – ceea ce inseamna ca sunt mai susceptibili la influente externe.

Prof. Tyler a concluzionat: "Pestii inca pastreaza multe dintre legaturile biologice cu omul si faptul ca reproducerea lor poate fi afectata de EDC este cu siguranta un motiv de ingrijorare. Din punct de vedere al evaluarii riscurilor, aceste rezultate sunt foarte semnificative."

Studiul a fost finantat de Defra si Agentia de Mediu.

Referinta Jurnal:
1.    Catherine A. Harris, Patrick B. Hamilton, Tamsin J. Runnalls, Veronica Vinciotti, Alan Henshaw, Dave Hodgson, Tobias S. Coe, Susan Jobling, Charles R. Tyler, John P. Sumpter. The Consequences of Feminisation in Breeding Groups of Wild Fish. Environmental Health Perspectives, 2010; DOI: 10.1289/ehp.1002555

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect