Animale


Receive HTML?

Home arrow Diverse arrow De ce are pete Leopardul
De ce are pete Leopardul PDF Imprimare E-mail

De ce au leoparzii pete în formă de rozetă iar tigrii dungi? Rudyard Kipling sugera că asta se întâmplă deoarece leopardul se deplasează într-un mediu "plin de copaci şi tufe şi umbre lungi, subţiri, pestriţe şi peticite " dar este vreun adevăr aici sau e doar o poveste?

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au investigat semnele de pe blana a 35 de specii de felide sălbatice pentru a înţelege ce determină evoluţia unor modele atât de frumoase şi incitante. Au captat diferenţe de detaliu ale aspectului vizual al felidelor punându-le în legătură cu un model matematic de dezvoltare a formelor.

Au constatat că speciile care trăiesc în habitate cu vegetaţie densă, în arbori, care sunt active la lumină scăzută, sunt cele la care vor apărea cel mai probabil pete pe blană, în special cu modele neregulate şi complexe. Acest fapt sugerează că aspectele de detaliu ale modelului evoluează din motive de camuflaj. Analiza istoriei evoluţiei modelelor arată că pot evolua şi dispărea relativ rapid.

Cercetările explică de asemenea de ce, de exemplu, panterele negre sunt comune, dar nu şi gheparzii negri. Spre deosebire de gheparzi, panterele trăiesc într-o varietate mai mare de habitate şi au tipare comportamentale variate. Având mai multe nişe de mediu pe care le pot exploata indivizi diferiţi din aceeaşi specie, aceasta le permite să stabilizeze în rândul populaţiei anumite culori şi motive atipice.

Deşi s-a putut stabili o legătură clară între mediu şi motivele de pe blană, studiu a relevat şi unele anomalii. De exemplu, gheparzii au evoluat sau reţinut modelul cu pete în ciuda unei preferinţe marcate faţă de habitatele deschise, în timp ce o serie de alte felide, ca de exemplu puma şi pisica cu capul plat au blana de o singură culoare, în ciuda preferinţei faţă de mediile închise. De ce se întâmplă aceasta nu este foarte clar.

Studiul a subliniat de asemenea cât de puţine specii de felide au dungi verticale. Din cele 35 de specii examinate, numai tigrii prezintă mereu modele alungite, care nu sunt asociate habitatelor de savană, aşa cum ar fi fost de aşteptat. Însă tigrii par a fi foarte bine camuflaţi, aşa că se ridică întrebarea de ce dungile verticale nu sunt mai comune în rândul felidelor şi altor mamifere.

Will Allen de la School of Experimental Psychology din Bristol, care a condus cercetările, spune: "Metoda pe care am pus-o la punct oferă o înţelegere la mai multe nivele a modului în care pot apărea diverse modele la felide, de aceea o aplicăm acum la alte grupe de animale."

Studiul a fost publicat în Proceedings of the Royal Society.
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect