Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Cum supraviecuiesc animalele marine stresului:
Cum supraviecuiesc animalele marine stresului: PDF Imprimare E-mail
Cum supravieţuiesc animalele marine stresului: Descoperirile arată în ce fel reacţionează speciile sălbatice la dezastrele de mediu şi ecologice

Pentru iguanele marine din insulele Galapagos, un El Niño se poate dovedi fatal. Unele mor de foame, altele supravieţuiesc. Cercetătorii au crezut multă vreme că diferenţa dintre moarte şi supravieţuire în cazul iguanelor depinde de capacitatea animalelor de a secreta hormonul de stres numit corticosteron.

În condiţii de stres, corticosteronul funcţionează ca un canal de evacuare care controlează modul în care organismul cheltuieşte energia în situaţii de urgenţă. Este asociat reacţiei la stres denumită"luptă sau fugă" şi este similar cortizonului la om. Dar corticosteronul poate fi şi mortal dacă nu se închide canalul de urgenţă, după cum a arătat un studiu al iguanelor marine publicat în ediţia on line din 26 mai a Proceedings of the Royal Society.

Concluziile studiului pot ajuta la înţelegerea modului în care speciile sălbatice din Golful Mexic fac faţă actualei scurgeri de petrol. Animalele secretă corticosteron care le ajută să facă aţă situaţiei. Însă producţia pre îndelungată a acestui hormon poate influenţa măsura în care animalele pot supravieţui situaţiei de criză.

În perioada 2002 - 2008, o echipă de cercetători condusă de Prof. biolog L. Michael Romero de la Universitatea Tufts  studiat nivelul de corticosteron la iguanele de pe insula Santa Fe Island înainte şi după fenomenul El Niño petrecut la sfârşitul anului 2002.

Echipa, finanţată de National Science Foundation, a constat di co-autorul studiului, Martin Wikelski de la Institutul Max Planck de Ornitoogie şi Universitatea din Konstanz.
Iguanele marine din insulele Galapagos reprezintă un model de studiu adecvat deoarece trăiesc în condiţii naturale previzibile. Animalele se hrănesc exclusiv cu alge marine. Cel mai mare şi aproape singurul pericol pentru ele apare numai datorită crizei de hrană cauzate de fenomenul recurent El Niño, când scăderea cantităţilor de alge poate duce la inaniţie.

Cercetătorii au capturat de pe insulă un număr de 98 de iguane mascul sănătoase în decembrie 2002, cu câteva săptămâni înainte de El Niño. Au injectat un grup de animale cu un hormon care să stimuleze procesul biologic denumit feedback negativ care face să scadă nivelul natural de corticosteron în sângele animalului. Animalele au reacţionat în numai două feluri. Unele au reacţionat prin închiderea circuitului de producţie a corticosteronului. La alte iguane, secreţia corticosteronului a continuat, producând concentraţii excesive de hormon în sânge.

Romero şi Wikelski s-au întors pe insula Santa Fe în iulie 2003. Douăzeci şi trei dintre iguane muriseră de inaniţie, dar şaptezeci şi cinci supravieţuiseră.

Potrivit lui Romero, iguanele care muriseră fuseseră handicapate de neputinţa de a întrerupe reacţia la stres. Aceasta a produs niveluri mari de corticosteron. În această stare, animalele îşi epuizaseră rezervele de proteine care ar fi putut fi transformate în energie în cursul unui eveniment stresant. În starea de slăbiciune în care se aflau, aceste iguane au fost mai susceptibile l înfometare decât celelalte.

Romero decelează mai multe implicaţii majore ale acestor descoperiri. În primul rând, feedback-ul negativ este o componentă vitală a unei reacţii de succes la stres. El arată că "Rezultatele obţinute la iguane arată că cu cât un individ face faţă stresului  -- întrerupând reacţia cât mai curând posibil – u atât îi cresc şansele de a supravieţui".

Scopul final urmărit de aceste cercetări, afirmă Romero, este "de a înţelege ce provoacă stres animalelor sălbatice; ce mecanisme fiziologice sunt declanşate ca reacţie la stres şi cum pot aceste mecanisme ajuta animalele să supravieţuiască în habitatul lor natural."

Această lucrare are implicaţii imediate în cazul poluării actuale cu petrol din Golful Mexic. "Când animalele iau contact cu pata de petrol, vor elibera o cantitate mare de corticosteron care le va ajuta să facă faţă consecinţelor poluării," spune Romero. "Însă acele animale care îşi pot întrerupe mai bine reacţia de secreţie a corticosteronului după trecerea pericolului iniţial determinat de petrol vor avea o probabilitate mai mare de supravieţuire".

Tufts University (2010, October 11). How marine animals survive stress: Findings indicate how wildlife responds to environmental and ecological disasters. ScienceDaily. Retrieved October 18, 2010, from

http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2010/05/100525202311.htm
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect