Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Limbajul liliecilor
Limbajul liliecilor PDF Imprimare E-mail


Multe specii de lilieci vânează insecte din zbor, emiţând semnale ultrasonice şi servindu-se de ecou pentru a identifica prada din zbor. Dar oare folosesc ecolocaţia şi pentru a comunica unii cu ceilalţi? Noi cercetări din Panama arată că liliecii recunosc semnalele anumitor indivizi, la fel cum oamenii por recunoaşte vocea prietenilor sau rudelor.

O echipă de cercetători condusă de Silke Voigt-Heucke de la Institutul Leibniz pentru cercetări Zoo şi secii sălbatice din Berlin a demonstrat recent că liliecii pot identifica membrii ai speciei lor şi chiar membrii ai propriului lor grup social prin semnale de ecolocaţie. Cercetătorii au testat modul în care indivizi din specia Noctilio albiventris răspund la înregistrări ale semnalelor de ecolocaţie ale altor lilieci cunoscuţi sau necunoscuţi lor din aceeaşi specie sau alte specii. Liliecii au răspuns la semnalele de ecolocaţie cu un repertoriu complex de comportamente sociale, de exemplu prin întinderea aripilor şi dilatarea glandelor de miros subaxilare (de la subţiori) care permit eliberarea unor feromoni puternici.

Liliecii au reacţionat mult mai frecvent la chemările liliecilor necunoscuţi decât la ale celor cunoscuţi din aceeaşi specie şi cel mai puţin chemării liliecilor din alte specii. Chiar mai surprinzător, când liliecii au auzit semnalele de ecolocaţie ale speciei proprii au răspuns prin semnale de vocalizare speciale cu o semnătură acustică individuală.

Cercetătorii cred că aceste semnale reprezintă o formă de salut, un fel de "Hei, sunt eu!"

Concluzia cercetătorilor este că prin ecolocaţie sunt transmise informaţii sociale şi că acestea nu sunt utilizate numai pentru orientare ci şi pentru comunicare între lilieci. Se pare că liliecii folosesc un limbaj propriu, în domenii de frecvenţă inaudibile pentru om.

Cercetările au avut loc în cooperare cu Institutul Max-Planck de Ornitologie, Universitatea din Viena şi Universitatea din Berna şi lucrarea a fost publicată recent în Animal Behaviour.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect